Nyheter
Verkligheten med en skruv

ABRioNamn: Angry Birds Rio
Tillverkare: Rovio
När: 2009

Angry Birds Rio är fortsättningen på det klassiska mobilspelet Angry Birds. Det går ut på att kasta arga fåglar för att befriga snälla fåglar typ.

ABNamn: Angry Birds
Tillverkare: Rovio
När: 2009

Angry Birds är det klassiska mobilspelet som går ut på att kasta arga fåglar för att befriga snälla gröna grisar typ.


Namn: Missile Command
Tillverkare: Atari
När: 1980

Här gäller det att försvara sina kåkar från illasinnade meteoriter som trillar från skyn. Med välriktade Scudmissiler ska man pricka alla hot på väg mot marken.


defender
Namn: Defender
Tillverkare: Williams Electronics
När: 1980

En riktig klassiker från dataspelets gryning där man ska se till att rädda små gubbar som håller på att rövas bort av aliens. Ni känner igen spelet när ni ser det jag lovar. Visste ni att spelet ofta beskrivits som det svåraste arkadspelet av dem alla.

Air Hockey
Namn: Air Hockey
Tillverkare: Brunswick Billiards
När: 1970-talet

Air Hockey spelet var obligatoriskt i varje arkadhall i stan, inte ett spel? Då var det inte en riktig arkadhall helt enkelt. Spelet går ut på att man ska skjuta en puck i mål hos motståndaren med en plastpryl som ser ut som en liten Sombrero hatt. Luft blåser upp genom små hål i bordet så att friktionen mellan pucken och bordet är obefintlig. Helkul! Visste ni att det fortfarande idag spelas mästerskap i Air Hockey?!

rubriks kub
Namn: Kuben
Tillverkare: Erno Rubrik
När: 300 BC

Rubrik är en Ungersk konstnär som hittade på leksaken kuben. I början på åttiotalet var den omåttligt popular bland alla kids och det lär ha sålts över 100 miljoner kuber världen över. Det här är en liten tvist på samma tema. Få punkterna att mötas utan att linjerna skär varandra.

 

Sudoku
Namn: Sudoku
Tillverkare: ?
När: 1980

Sudoku pussel var poppis i Japan på åttiotalet. Först en bit in på 2000 talet blev de oerhört populära i Storbrittannien, och därifrån har smittan spridits vidare till Sverige kan man ana. Niooxar, med nio rutor. När du har olika siffror på alla rader och i alla boxar så har du vunnit!

Gum
Namn: Gum
Tillverkare: Tja, Frank H Fleer
När: 1906

Bubbelgummet  uppfans av Frank H Fleer och introducerades på den amerikanska maknaden 1911. Nu tror jag ju själv att "tuggummi" inte är en uppfinning från det moderna USA utan snarare något som infödingar hittat på för tusentals år sedan... men vad vet jag...

Flipper
Namn: Pepsi Flipper
Tillverkare: Montague Redgrave
När: 1871

Flipperspelet hittades på i USA i slutet på artonhundratalet som ett förströelsespel. Men då handlade det om att vinna pengar, typ som enarmade banditer. I New York förbjöds flipperspelet helt, och så var det fram till 1976...

Drifter
Namn: Drifter?
Tillverkare: ?
När: 1980?

Det här spelet såg jag som en mekanisk leksak när jag var liten... Vad det heer eller exakt när kommer jag inte ihåg. Idéer någon?

Kinesiskt Schack
Namn: Xiangqi
Tillverkare: Chan Thsin
När: 300 BC

Det sägs att den kinesiska generalen hittade på spelet för att hans trupper skulle ha något att göra under en kall vinter. Se till att utrota motståndarens brickor genom att hoppa över dem.

Mastermind
Namn: Mastermind
Tillverkare: Mordecai Meirowitz
När: 1970

Det här spelet hittades på av en Israelisk postmästare 1970. Tidigare var det ett spel som man spelade med vanlig penna och papper som kallades Bulls and Cows. Det gäller att knäcka koden genom de ledtrådar man får!

Solitaire
Namn: Solitaire
Tillverkare: Adelaide Cadogan
När: 1870

Kortspel har i olika fomer säkert funnits precis hur länge som helst men patienser som denna är en relativt sent påhitt.

Kinaschack
Namn: Kinaschack
Tillverkare: ? från Tyskland
När: 1893

Spelet där man hoppar fram med små kulor på den stjärnformade spelbrädan kommer inte från orienten. det var gubbar i USA som moderniserade ett Tyskt spel vid namn Stern Halma.

Sonic
Namn: Sonic
Tillverkare: Sega
När: 1991

Segas omåttligt populära lilla blå igelkott som hoppar omkring i labyrinter och jagar mynt. Arbetsnamnet var Mr Needlmouse, han skulle konkurera ut Nintendos Mario. Som vi alla vet lever båda figurerna kvar fortfarande, tjugo år senare!

Othello
Namn: Othello
Tillverkare: Lewis Waterman and John W. Mollett
När: 1880

Ett litet spel där man tävlar om vem som vänder flest brickor. Namnet kommer från Schakespears drama där Othello är de svarta brickorna och Desdemona de vita.

Mahjong
Namn: Mahjong
Tillverkare: Confucius
När: 500 BC

Ett "kortspel" med små brickor istället för kort. Det sägs att spelets brickor representerar de erfarenheter Confusius skaffade sig under sina resor.

asteroids
Namn: Asteroids
Tillverkare: Atari
När: 1979

En riktig klassiker från dataspelets gryning när åttabitars grafik var det coolaste som man kunde tänka sig. Skjut sönder asteroiderna med din laserkanon och bli en hjälte i rymden.

Tetris
Namn: Tetris
Tillverkare: Aleksj Paznjitnov
När: 1989

Den ryske matematikern som fick alla västerlänningar att sitta och slöa bort sina arbetsdagar framför datorn. De stirrade alla på små bitar med olika former som de skulle vrida rätt...


Schack
Namn: Schack
Tillverkare: Indier eller Perser
När: 500-talet

Schack uppfanns av troligtvis av Indier då under namnet Chaturanga. Shah-mat betyder för övrigt död kung på Persiska.

Donkey Kong
Namn: Donkey Kong
Tillverkare: Nintendo
När: 1981

Det här spelet dök  som en föregångare till Nintendo DS. Alla sprang runt med små batteridrivna spel som klickade och pep. Det här var första gången som Mario dyker upp men verkligen inte den sista.

Sänka skepp
Namn: Sänka skepp:
Tillverkare: Milton Bradley
När: 1931

Sänka skepp är egentligen ett sällskapsspel som min kompis Dan hade. Det spelade vi mest jämt. Det var en sådär trettiofem år sedan. Men det är lika kul nu även om det är på datorn.

Frogger
Namn: Frogger
Tillverkare: Konami (Sega)
När: 1981

Frogger är en riktig klassiker. Den dök först upp till Atarikonsollen och var ett av de första TVspelen jag såg. Man ska hjälpa den lilla grodan att hoppa över gatan utan att bli överkörd av alla bilar. 

Pacman
Namn: Pacman
Tillverkare: Namco
När: 1980

Pacman är en riktig klassiker. Den dök först upp till ABC80 datorn och var det första dataspelet som jag såg. Nja det fanns även ett spel som hette månlandaren... Man ska se till att äta upp alla prickar utan att bli fångad av något spöke.