Vad är bättre än en grillad entrecote med pommes, grönsaker och bearnaisesås? Jo förstås det skulle vara hemlagad bearnaisesås!

 

 

Ingredienser

  • 6 äggulor
  • 500 g smör
  • 1 kvist dragon eller dragon i vinäger
  • 8 vitpepparkorn
  • 4 schalottenlökar
  • 1 msk hackad persilja
  • ½ dl vinäger
  • 1 dl vatten

Tillagning
  Smält först smöret på svag värme i en kastrull. När smöret har smällt tar man bort kastrullen från plattan och låter det svalna lite.

Finhacka schalottenlöken och lägg ned löken i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Reducera blandningen genom kokning tills hälften av vätskan har kokat bort.

Efter att blandningen har kokat färdigt silar man ned vätskan i en ny kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med varmt vatten.

Lägg i äggulorna en efter en samtidigt som man vispar såsen så att den tjocknar, När alla äggulor är i kastrullen och såsen har fått en bra konsistens så tar man bort kastrullen från vattenbadet.

Häll därefter ned det smälta smöret i en fin stråle samtidigt som man vispar såsen kraftfullt. Börja med att droppa i smör under omrörning och öka sedan till en fin stråle. När allt smör är i kastrullen så fortsätter man vispa en stund till såsen har blivit tjock och krämig.

Tillsätt därefter persilja och dragon, avsluta med att krydda såsen med salt och vitpeppar.

We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.