Vad är bättre än en grillad entrecote med pommes, grönsaker och bearnaisesås? Jo förstås det skulle vara hemlagad bearnaisesås!

 

 

Ingredienser

  • 6 äggulor
  • 500 g smör
  • 1 kvist dragon eller dragon i vinäger
  • 8 vitpepparkorn
  • 4 schalottenlökar
  • 1 msk hackad persilja
  • ½ dl vinäger
  • 1 dl vatten

Tillagning
  Smält först smöret på svag värme i en kastrull. När smöret har smällt tar man bort kastrullen från plattan och låter det svalna lite.

Finhacka schalottenlöken och lägg ned löken i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Reducera blandningen genom kokning tills hälften av vätskan har kokat bort.

Efter att blandningen har kokat färdigt silar man ned vätskan i en ny kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med varmt vatten.

Lägg i äggulorna en efter en samtidigt som man vispar såsen så att den tjocknar, När alla äggulor är i kastrullen och såsen har fått en bra konsistens så tar man bort kastrullen från vattenbadet.

Häll därefter ned det smälta smöret i en fin stråle samtidigt som man vispar såsen kraftfullt. Börja med att droppa i smör under omrörning och öka sedan till en fin stråle. När allt smör är i kastrullen så fortsätter man vispa en stund till såsen har blivit tjock och krämig.

Tillsätt därefter persilja och dragon, avsluta med att krydda såsen med salt och vitpeppar.