Antingen vet man vad man gör
eller så har man ingen koll alls
I år så blev den första ölbryggningen i slutet på juli. SMHI hade förutspått att det ska- bli 29 grader varmt. Det är ju härligt när det är fint väder och det är uteaktiviteter hela dagen. Som tur är så genomförs ölbryggningen inte mitt i solen. Då skulle bryggmästaren ju smälta bort fulltständigt.
Som vanligt så är ju livet lite enklare här på landet:
- Vattnet kommer från egen brunn
- Det finns enbart kallt sommarvatten vid huset
- Spisen är en vedspis
- Taklampan i vardagsrummet har stearinljus, enbart stearinljus.
- Vi har utedass
- Det finns inte dusch eller bad inne i huset
- Bad, det betyder att ta ett dopp nere vid bryggan
Så när det är dags att brygga öl så sker det utomhus på baksidan av huset i skuggan. Det har fungerat riktigt bra och resultatet såhär långt har varit över förväntan. Just den här ölbryggningen blir årets julöl. En imperial stout med starka toner av choklad och vanilj. Målet är en ABV på drygt 9% så det är är inte någon "hinkaröl" utan snarare en öl som kan ersätta en konjak efter maten.
Bryggverk: Grainfather G30
Volym: 20 liter
Mäskning:60 min
Koktid: 60 min
Jästbart:
Pale ale malt 5,5 kg
Karamelmalt 1 kg
Chokladmalt 0,6
Wienermalt 0,3 kg
Torkad korn 0,3 kg
Humlegivor:
60 min
Warrior 25 g
30 min
Chinook 30 g
10 min
Chinook 15 g
Centennial 10 g
Prootafloc
Jäst:
Europeean Ale
Annat
Socker 0,5 kg
Kakao bitar 250 gram
Vaniljstång 1 st
Rostad ektunna 100 gram
Jäsning vid 20 graden i 10 dagar.
tappning på corneliusfat och lagring i sex månader
Bryggningen gick bra och nu hoppas vi att allt går fint med jäsning och lagring