KarlXII

Ett härligt besök i Sveriges motsvarighet till Westminster Abbey

Inte lika stort, inte lika välbesökt men precis lika intressant

 

Riddarholmskyrkan är intressant på många sätt, dels för att det är en gammal byggnad, dels för att det ligger massor av kungar och annat fint folk här men även för att det finns så fantastisk många historiska anekdoter som till hög grad påverkar våra liv än idag.

Gråbrödrakyrkan, är en kyrka som invigdes på 1300-talet. Den uppfördes ursprungligen som en katolsk klosterkyrka åt Gråbrödraklostret, grundat 1270, tillhörande Franciskanorden, efter donation av kung Magnus Ladulås.

Därmed utgör den Stockholms äldsta bevarade byggnad med de äldsta tegelmurarna ovan jord, samt Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Efter kung Gustav Vasas reduktion och den protestantiska reformationen blev den en del av Svenska kyrkan, varefter den blivit känd som de svenska monarkernas gravkyrka, och för Serafimerorden, samt även förknippad med den moderna adeln i Sverige.

Riddarholmskyrkan är en treskeppig hallkyrka, uppförd av rött tegel, med smalare, långsträckt, polygonalt avslutat kor. Det höga västtornet kröns av en genombruten gjutjärnsspira. Runt om kyrkan är gravkoren vidbyggda.

På vänster sida finns det en gravsten som är upphöjd i golvet, det är vasaättens familjegrav.

Främst utmärker sig kanske det Karolinska gravkoret med sitt tak i rokokostil, men även de övriga korens renässansutförande bryter av mot kyrkans ursprungliga tegelgotik. Interiören domineras av de många gravminnena, men här finns även medeltida kalkmålningar bevarade i valven.

Från och med kung Gustav II Adolfs begravning 1634 fungerade Riddarholmskyrkan som kunglig begravningskyrka.

 Längst in till vänster i kyrkan lite skymt av trappen ner i kryptan ligger Carolus Rex i en svart sarkofag med guldornamentering, något som helt säkert missas av många som strosar runt i kyrkan.