När militärtjänsten fortfarande var en realitet för unga svenska män fanns det en bok som beskrev en hel del viktig kunskap man behöver ha - överlevnadshandboken.
Under våren 2018 gav myndigheten för säkerhet och beredskap åter ut broschyren När kriget kommer
Idag är det svårare än någonsin att välja rätt kläder och utrustning. Utbudet är enormt och det är inte ovanligt att dyra prylar egentligen är riktig skit.
Vad gör du när zombieapokalypsen inträffar och allt går fullständigt åt helvete? Tio dagar förväntas du som medborgare klara dig på egen hand om något inträffar.
När krisen kommer kan det vara bra att ha rätt saker i hushållet. Vissa vardagliga saker kan man ju ha lite extra av hemma utan att det skadar.
I värsta fall går det inte längre att stanna kvar där du nu lever. Risken är stor att alla andra tänker precis på samma vis och att det blir fullständigt kaos.

Ed Stafford växte upp i Leicestershire i England av sina adoptivföräldrar Barbara och Jeremy Stafford, som båda var advokater. Han var som scout som grabb och det har säkert påverkat honom senare i livet. Ed Stafford gick med i den brittiska armén 1998 där han tjänstgjorde som infanterist och under sin militära bana gjorde han en tur till Nordirland. br />
I april 2008 inledd Ed Stafford den expedition som förde honom till allmänhetens kännedom. Han började tillsammans med Luke Collyer vandra utmed Amazonasfloden! Målet var att går utmed Amazonasfloden över hela den sydamerikanska kontinenten, något som aldrig tidigare genomförts. Efter tre månader gav Eds kompis upp och han genomförde resten av äventyret solo. Den nionde augusti 2010 kom han till slut fram till södra kusten av Peru.

Hans strapats är verkligen enastående och det är inte så förvånansvärt att han fortsatt att göra små äventyr efter detta. Under 2012 spelade han in en TV-serie, Naked and Marooned där han blir övergiven på en öde ö utan varken mat, utrustning eller kläder!

 Naked and Marooned Ed Stafford

Efter inspelninge av den är banbrytande serien ha Ed Stafford spelat in ytterligare ett antal TV-serier på samma tema. De förefaller vara raka och transparenta på ett vis som saknas inom de flesta andra liknande produktioner.

Det finns även en hel del kul och interaktiv information på Ed Staffords egen hemsida som är väl värd ett besök,