Vad händer när John Landau och James Camreon bestämmer sig för att filmatisera en manga serie som Alita Battle Angel? Mästarna som har storfilmer som Titanic, Avatar, Aliens och Terminator 2 i sin resume.

Det borde ju bli en helt fantastisk storslagen historia som går till historien som Oscarsvinnare (ja, de här herrarna har redan fyra gyllene gubbar stående på spiselkransen där hemma). Alita battle Angel är en Oscarskandidat redan innan den haft premiär.

metal body Alita

För att säkra ett vinnande team så har de valt Robert Rodrigues som regisör för Alita battle Angel, för er som inte känner till honom så har han gjort visuella storverk med serien Sin City som blev svart-vit noir med en stenhård Mickey Rourke i huvudrollen.

Många element i filmen Alita lockar. Filmen utspelar sig i en framtida fantasivärld där det finns spänningar mellan de so lever på marken och de som lever i skyn.

Alita är dessutom en cyborg, som uppenbarligen plockats upp av en vänlig faderskaraktär (likheten med sagan om Pinochio är påtaglig)på en soptipp för att få nytt liv. Det är upplägg för storslagna panoreringar i rymdstäder, action med balla mekaniskt förbättrade personer och tårdrupande avsked.

alita battle angel

På papperet borde Alita battle angel bli en svårslagen fest för ögat och förväntningarna på den här filmen är riktigt höga.

Jag och min dotter Stina Silverhjärta ska se filmen nu på smygpremiären i Stockholm och tänkter dela med oss av våra tankar efter vi sett Alita Battle Angel.

Nu har vi sett filmen och här kommer dotterns reflektioner:

Efter jag och min pappa kollat på filmen på världspremiären så var det första intrycket bättre än vad jag trodde.

Filmen levde upp till nästan alla av mina förväntningar som hade byggts upp efter att tidigare läst mangan. Filmen stämmer till stor del med mangan och världen som Yukito Kishiro skapat när han skapade denna bok. Jag ser verkligen att både James Cameron and Robert Rodriguez har använt sig mycket av ursprungshandlingen vilket var en positiv överraskning. Som man kan förvänta sig av en film som är co-directed av James cameron så är världen otroligt välgjord och lätt att kolla på men fantastiska färger och realistiska samhällen.

Men det var inte bara världen som var otroligt välgjord, karaktärerna var väl uttänkta och bra anpassade för filmen. Filmen förmedlar bra, uttänkta relationen mellan karaktärerna och hur de agerar runt varandra.

Filmen hade en bra blandning av action, romans, fantasy och cyberpunk, det blev inte för mycket av något om man uppskattar alla aspekter av de generna. Det finns nästan en del av filmen för alla men kommer nog starkast uppskattas av personer som även uppskattar manga och anime. Enligt mig när man sett filmen vill man bara sluka mer. Jag är nyfiken på historien och veta vad som händer efter filmens slut.

Betyg: 9/10

 

Biopremiär 2012-01-13
Regi Kathrine Windfield
I rollerna: Mikael Persbrant, Pernilla August
Produktionsår 2011
Betyg: Tre hjärtan

För att vara en film om Jan Guillious, Carl Hamilton som ska följa upp Peter Stormares tolkning så känns hela rullen lite tunn.

Mikael Persbrant kan ju vara ganska tuff i vissa roller (Gunvald Larsson) och otrevlig och taktlös verkar ju karlen vara på riktigt så visst finns det möjligheter till att rullen skulle vara toppen men det vill sig inte riktigt. Det är lite låtsas och knallpulver över hela filmen. Det är bara våldsscenerna som berör i i sin grafiska detaljrikedom.

Dessutom haltar handlingen påtagligt och stundvis förutsätter filmen att man kommer ihåg handlingen från boken. För mig som inte läst böckerna blir det mycket svårt att greppa sammanhanget. Men jag tillhör ju en liten minoritet... här i Sverige. Den här rullen är för rörig för att ha framgång utomlands...

Nej tacka vet jag James 007 Bond.

 

Biopremiär 2010-03-03
Regi Tim Burton
Manus Linda Woolverton
I rollerna: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Marton Csokas, Anne Hathaway, Crispin Glover, Matt Lucas
Produktionsår 2010
Biodistribution Walt Disney Studios Motion Pictures
Betyg: Fyra hjärtan

Alice är en flicka vars nuvarande ålder är 19 år, hon har sedan hon vart liten haft mardrömmar om ett land där allt är annorlunda, alla djur kan tala, två drottningar ligger i strid och hela landet ligger i hennes händer.

I filmens underbara inledning är Alice på en släktträff där hon är på väg att bli bortgift med en riktig tråkmons. I hennes förtvivlan så följer hon en kanin till ett hål som hon trillar ner i. Hålet tar henne till Underlandet, där hon får möta kaninen, den leende katten och den galna hattmakaren. Alla figurer som hon har drömt om sedan tidig ålder är nu verklighet. Där får Alice får lära känna sig själv och ta kontrollen över sitt liv för att kunna hjälpa andra och rädda sitt eget liv.

 

Det ända som man skulle kunna säga var negativt var att den inte fångade tittarna på samma sätt som alla andra filmer som Tim Burton har gjort, den nådde inte riktigt upp till sina förväntningar.

 


Betyg:
Fem hjärtan
Skribent: Peter
Genre: Humor, Drama, Dokumentär
Biopremiär: 08/02/2008
Regissör: Chris Waitt
Skådespelare: Chris Waitt
Produktionsår: 2008

Den här filmen handlar om en kille som är fullständigt misslyckad. Han har alltid blivit dumpad av alla sina flickvänner och känner att han inte riktigt fattat varför. Här tar en rolig resa vid på bästa Dogma maner med en kamera i näven, skakigt och rått, visst är det tillrättalagt ibland men det känns äkta. när Chris bestämmer sig för att börja söka upp alla gamla flickvänner för att intervjua dem. Frågan han vill ha svar på är varför de dumpade honom och vad han ska bli bättre på.
Betyg: Tre hjärtan
Skribent: Peter
Genre: Humor
Biopremiär: 9/08/2008
Regissör: Peter Segal
Skådespelare: Steve Carrel, Anne Hathaway, James Caan, Bill Murray
Produktionsår: 2008

Get smart är en sån där lite fånig humorfilm i samma stuk som Pet Detective eller Den nakna pistolen. Den här filmen skulle lika gärna kunna vara en fortsättning på Komisarie Gadget... Filmen innehåller mängder med småroliga skämt och man flörtar flitigt med andra rullar.

Cookies GDPR