Här är min egen vägledning som jag själv behöver för att hålla ordning på vad jag gör och i vilken ordning jag gör det.
- Slå till elen till lokalen och till bryggverket, kontrollera att vattnet är tillslaget.
- Gå direkt ut i kylarean och aptera lämplig öl som ska ackompanjera bryggningen
- Spill lite kallvatten och spola igenom lakvattenkärlet
- Tappa upp bryggvatten och värm det till rätt temp. Vattenmängden ska vara ca 2,4 gånger maltmängden och det ska värmas till en temperatur i intervallet 65-67 grader. Den stora termometern har två grader i korrektionsfaktor mot verklig temperatur.
- Tappa upp lakvatten och kontrollera att det inte rinner rakt ut i avloppet. Kontrollera att värmaren fungerar som den ska, om inte så nollställ överhettningsskyddet som sitter på högersidan under den röda plastpluggen.
- Mät upp rätt mängd malt efter receptet du valt och blanda den väl. Använd Tottes räknesnurra om du inte har ett färdigt recept
- Mät upp mjölksyra för vattenbehandling. Använd Tottes räknesnurra om du inte har ett färdigt recept
- Mät upp, krita, magnesiumsalt och natriumsalt och blanda detta i malten. Använd Tottes räknesnurra om du inte har ett färdigt recept
- Rör ned malten i kokaren under stadig lugn omrörning, sleven ska gå i en snygg åtta utan en massa blask
- Mäsken ska nu stå och gona till sig ca 90 minuter under lock så att allt förjäsbart socker lakas ut i vätskan
- Kontrollera att lakvattnet finns i beredaren och att det blir varmare, annars så är det läge att fixa det
- Lägg slangarna i klut, det smörjer kopplingarna så de blir lättare att ansluta och så dödar kluten bakterier och skit såklart
- Lägg jästskål och slev för att föra rent bazookan med i klut
- Koppla alla slangar på bryggverket: Kort blå slag direkt efter pumpen, Missfärgad lång slang vätter mot Bertha, den sista slangen är den som går till Slocket.
- Spola igenom systemet med varm klut inför lakningen. Först med varmt vatten - sedan med varm klut. Spola alla delar med vatten - utom mjölkkylaren, här ska kluten vara kvar till efter vörtkoket. Låt kluten gå över till jäskärlet som ska användas
- Nu är det dags att fundera på hur mycket humle som ska användas. Använd Tottes räknesnurra om du inte har ett färdigt recept
- Förbered laktunnan (Slocket), fyll den med varmvatten och låt den stå på förvärmning med lock på.
- Strax innan mäskningen är klar så är det dags att tömma laktunnan på varmvatten
- Det är dags för utmäskning, höj temperaturen till 78 grader för att stanna av processen
- Fyll på laktunnan med tio liter lakvatten från lakkärlet (Gerda?) så att mäsken inte behöver skvalpa ner på det perforerade locket utan kan mjuklanda på vattenytan.
- Töm över mäsken och fyll sedan på med ytterligare tio liter lakvatten.
- Lägg på locket och låt det stå i 15-20 minuter. Allt för att vi ska få ett snyggt filter som vi kan sila ur allt göttigt socker ur.
- Sätt ihop alla kärl och kopplingar så vi kan pumpa runt vörten
- Börja försiktigt att tappa Slocket, håll koll på att inte en massa drav följer med. Pumpa tillbaka vätskan upp i Slocket och cirkulera ett antal gånger till resultatet ser bra.
- Flytta över kopplingen till lakkärlet och låt försiktigt lakvatten strila ned i slocket, pumpa upp vörten i kokkärlet (Bertha)
- Fyll kokaren i omfångar till 60 liter
- Slå av värmen till lakvattnet
- Ta ett prov på mäsken, kyl detta till tjugo grader och mät OG
- Fyll på lakvatten till rätt kokmängd nås (72-75 liter)
- Sätt på stora evakueringsfläkten
- Nu är det dags för kok, koka med öppet lock
- Nu är det läge att börja städa av lite, diska och göra sig av med dravet från malten.
- Humlegivorna tillsätts enligt recept eller:bittergiva direkt från start, mellan giva efter 60 minuter, aromgiva när 60 sekunder återstår.
- Prootaflock och Irish moss ska i 15 minuter innan slutet
- Humlebazookan ska i koket 15 minuter innan slutet
- Skölj jäskärl och packningen till jäskärlet
- Förbered jäst, är det jäst du ska mata?
- Tillsätt aromhumle
- Stäng av kokaren och lägg på locket på kokaren
- Spola kylaren så det inte blir klorlut i ölen
- Skölj jästskål och mät upp jäst (ca 300 gram på 60 liter vört)
- Pumpa över vörten i jästkärlet
- Mäta jäst om så krävs
- Kasta i jästen och se till att jäsningen kommer igång ordentligt
- Stäng kärlet och flytta över den i lagerarean.
- Skura av all utrustning som använts
- Ställ undan malt och humle som blivit över
- Stäng av kolsyran
- Stäng av stora fläkten
- Nu är det bara att hålla tummarna, ölen jäser ut ca en procent per dygn
- Efter ca en vecka är det dags att mäta FG
- Har vi nått målet är det dags att tappa över ölen i Corneliusfat
- Jag har fått för mig att ölen bör lagras ca en vecka per procent för att komma till sin rätta.
- I vissa fall är det även dags fr torrhumling i det här skedet.