Mat o Dryck
Äta bör man annars dör man

Bishops Finger 

Ett av Sveriges första verkliga finöl

 

Bishops Finger är ett av två finöl som började dyka upp i Sverige när vi tröttnade på Pripps Blå och Spendrups blask. Nåja kanske var et ändå tre öl som var finöl,
Bishops Finger, Guinness och Spitfire.

Sheperds Neame som brygger Bishops Finger är faktiskt Storbrittaniens äldsta bryggeri, de startade sin verksamhet redan 1698. Nu började de inte brygga Bishops Finger direkt från starten utan det dröjde en sådär tre hundra år. Man kan tro att Bishops Finger är den populäraste av deras ölsorter men det är faktiskt inte alls sant, däremot är just Bishops Finger en exportsuccé till just Sverige. Sheperds Neame säljer mest av Spitfire ett öl som minner om att det är 50 år sedan The Battle of Britain.

Ursprungsland:

 

 England, Kent

 

 Bryggeri:

 

Sheperds Neame

 

 Alkoholstyrka:

 

5,4%

 

Betyg:

 

****

 

Doften:

Bishops Finger är en bärnstensfärgat öl som doftar fylligt nästan som en porter men man känner även en viss fruktighet. Skummet är mycket kraftigt och gyllenfärgat.

Smaken: 

Smaken har en tydligt bitter och starkt fruktig smak som sätter sig på sidan av tungan. Det är körsbär, det är citrus och det är en tydlig humlekaraktär.

Eftersmaken:

Bishops Finger har en lätt bränd eftersmak med lite karamelltoner och en lätt sötma

 

Bishops Finger är ett smakrikt öl som man bäst avnjuter på en pub när man tar en liten paus från den galna julstressen några dagar innan jul, en eftermiddag på stan.