Mat o Dryck
Äta bör man annars dör man

Wisby Påsköl 

Gotlands Bryggeri Wisby Påsköl

 

 

Gotlands Bryggeri är ett märke som ägs av Spendrups bryggeri. Såhär i helgtider är det så att vi gillar etiketter som minner av en annan tid. Wisby påsköl har en etikett som liknar en domkyrka med en enkel tupp på(eller är det kanske en höna?).

 

Ursprungsland:

 

Sverige

 

 Bryggeri:

 

Spendrups

 

 Alkoholstyrka:

 

6,0%

 

Betyg:

 

***

 

Doften:

Wisby Påsköl är en mustig öl i bayersk Märtzenstil enligt det man kan läsa på flaskans baksida.

Märzenöl har en mjukhet och komplexitet som fås genom den långa lagringen på cirka sex månader. Genom att jäsningen pågår sakta under hela lagringstiden, så blir det dels väldigt få biprodukter som estrar och diacetyl, dels så bildas ett kraftigt och vackert skum även när ölen handpumpas.

Detta stämmer inte alls in på Wisby påsköl som har en fin färg precis som ett bayerskt öl men... Ölen är kraftigt kolsyrad och har små vassa bubblor som snabbt försvinner och lämnar kraftiga spår på glaset.

Men ölen doftar fruktigt och gott och det ska ju räknas för något.

 

Smaken: 

Wisby påsköl smakar helt okej, den har en lätt sötma, kanske är det lite fikon över det hela. Det finns fruktiga toner av de tre humlesorterna;Magnum, Cascade och Amarillo. De två sistnämnda ger starka citrustoner medans Magnum är en högalfasort som tysk smakkaraktär som främst ger ölens bitterhet. Smaken är välbalanserad och fyllig utan att vara himlastormande.

Eftersmaken:

Eftersmaken är lätt bitter och man känner en viss fruktighet och sötma, klart godkänd. 

 

 

Jag tycker att Wisby påsköl är lite som mellanmjölk. Inte något att prata om så länge den finns där i mängder av olika tappningar.