Tyckande
Åsikter på rad
Biopremiär 2012-01-13
Regi Kathrine Windfield
I rollerna: Mikael Persbrant, Pernilla August
Produktionsår 2011
Betyg: Tre hjärtan

För att vara en film om Jan Guillious, Carl Hamilton som ska följa upp Peter Stormares tolkning så känns hela rullen lite tunn.

Mikael Persbrant kan ju vara ganska tuff i vissa roller (Gunvald Larsson) och otrevlig och taktlös verkar ju karlen vara på riktigt så visst finns det möjligheter till att rullen skulle vara toppen men det vill sig inte riktigt. Det är lite låtsas och knallpulver över hela filmen. Det är bara våldsscenerna som berör i i sin grafiska detaljrikedom.

Dessutom haltar handlingen påtagligt och stundvis förutsätter filmen att man kommer ihåg handlingen från boken. För mig som inte läst böckerna blir det mycket svårt att greppa sammanhanget. Men jag tillhör ju en liten minoritet... här i Sverige. Den här rullen är för rörig för att ha framgång utomlands...

Nej tacka vet jag James 007 Bond.

 

Biopremiär 2010-03-03
Regi Tim Burton
Manus Linda Woolverton
I rollerna: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Marton Csokas, Anne Hathaway, Crispin Glover, Matt Lucas
Produktionsår 2010
Biodistribution Walt Disney Studios Motion Pictures
Betyg: Fyra hjärtan

Alice är en flicka vars nuvarande ålder är 19 år, hon har sedan hon vart liten haft mardrömmar om ett land där allt är annorlunda, alla djur kan tala, två drottningar ligger i strid och hela landet ligger i hennes händer.

I filmens underbara inledning är Alice på en släktträff där hon är på väg att bli bortgift med en riktig tråkmons. I hennes förtvivlan så följer hon en kanin till ett hål som hon trillar ner i. Hålet tar henne till Underlandet, där hon får möta kaninen, den leende katten och den galna hattmakaren. Alla figurer som hon har drömt om sedan tidig ålder är nu verklighet. Där får Alice får lära känna sig själv och ta kontrollen över sitt liv för att kunna hjälpa andra och rädda sitt eget liv.

 

Det ända som man skulle kunna säga var negativt var att den inte fångade tittarna på samma sätt som alla andra filmer som Tim Burton har gjort, den nådde inte riktigt upp till sina förväntningar.

 


Betyg:
Fem hjärtan
Skribent: Peter
Genre: Humor, Drama, Dokumentär
Biopremiär: 08/02/2008
Regissör: Chris Waitt
Skådespelare: Chris Waitt
Produktionsår: 2008

Den här filmen handlar om en kille som är fullständigt misslyckad. Han har alltid blivit dumpad av alla sina flickvänner och känner att han inte riktigt fattat varför. Här tar en rolig resa vid på bästa Dogma maner med en kamera i näven, skakigt och rått, visst är det tillrättalagt ibland men det känns äkta. när Chris bestämmer sig för att börja söka upp alla gamla flickvänner för att intervjua dem. Frågan han vill ha svar på är varför de dumpade honom och vad han ska bli bättre på.
Betyg: Tre hjärtan
Skribent: Peter
Genre: Humor
Biopremiär: 9/08/2008
Regissör: Peter Segal
Skådespelare: Steve Carrel, Anne Hathaway, James Caan, Bill Murray
Produktionsår: 2008

Get smart är en sån där lite fånig humorfilm i samma stuk som Pet Detective eller Den nakna pistolen. Den här filmen skulle lika gärna kunna vara en fortsättning på Komisarie Gadget... Filmen innehåller mängder med småroliga skämt och man flörtar flitigt med andra rullar.


Betyg:
Tre hjärtan
Skribent: Peter
Genre: Skräck, Drama
Biopremiär: 28/03/2008
Regissör: Tom Shankland
Skådespelare: Stellan Skarsgard, Selma Blair, Helen Westcott
Produktionsår: 2007

Stellan är ju lite av en djuping och man vet inte riktigt vad man ska vänta sig. han dyker upp i biroller i storfilmer och mästrar, andra gånger är det i sunkiga independentrullar ädr han gör kassa tolkningar.

Den här filmen är bra, otäckt bra. Den nischar in tillsammans med filmer som SAW och S3VEN...

Då förstår ni vad det är för typ av film. Mörk, obehaglig och faktiskt riktigt bra.