På Resa
Att resa - är att resa långt - och aldrig återvända

Luftlandsatta i Nepal - Katmandu

packning

 

Som alltid när man ska resa så gäller det att ha med sig rätt saker jag packade om packningen minst femtio gånger innan avresan. Det värsta som skulle kunna hända är att jag står där på ett berg utan rätt utrustning.

Resan till Nepal gick förhållandevis smärtfritt, vi blev "bara" tre timmar försenade på Istanbuls flygplats. Flygplanen från Turkish Airlines var helt ok. Det är ju lätt att bli lite flygrädd på äldre dagar men piloterna hanterade flygplanet  storstilat.

På flygplatsen i Turkiets huvudstad fick jag bekanta mig med muslimernas för mig lite märkliga preferenser. Det finns mängder med butiker på flygplatsen, målgruppen är inte västerlänningar utan rika araber. Butikerna dignar av Turkish delight (gelégodis med nöter i), parfymer Nötter och godis blandas med klockor och juveler.

Living by the sea Pokhara

Hotellet vi egentligen skulle bo på var tydligen fullbokat i Katmandu så vi hamnade på ett annat ställe som inte direkt var femstjärnigt, men man har ju bott på värre ställen. Det låg helt centralt i Tamel och det vardagliga livet pågår överallt runt en. Man blir helt snurrig i bollen av alla intryck, men det märks tydligt att det här är turiststråket nummer ett i Katmandu, butikerna med krimskrams radar upp sig längs gatorna.


Vi klev upp i tidigt efter en orolig första natt i landet med de höga bergen.  Vi var båda sugna på att komma iväg till Pokhara, trekkingens Mecka, bergsgetternas Xanadu eller vad ni nu vill kalla det.

Pokhara - Nayapul - Hille

Datum: 21 november 2014
Distans: ca 6 km
Höjdstigning: 550 meter
Mål: Hille

Blekansiktena ger sig ut för att pröva sina benmuskler.


Jag är fundersam över om min packning är OK, efter alla vägningar under gårdagskvällen väger den stora säcken 10,3 kilo, det är lite mer än vad som är tillåtet, men säcken från Lundhags väger ju 2,5 kg bara den! Dagryggsäcken väger nästan lika mycket, 9 kilo och den packningen bär jag ju själv.

Annapurna Base Camp hike dag 2 - Hille - Ghorepani

Datum: 22 november 2014
Distans: 7 km fågelvägen (egentligen ca 14 km)
Höjdstigning: 1500 meter
Mål: Gorepani

10

 

 

Man kan vandra med lite träningsvärk, det är ingen fara. Det är väckning klockan sex och vi hinner vakna till och få frukost serverad innan gryningen kommer.

Så fort solen har gått upp vandrar vi ut från Hille.

Debbi, en av våra guider pekade ut nästa dags vandring för oss.

Från Dipak Guesthouse kan man se en litet litet sår i naturen där på andra sidan dalgången, det är en stig och där kommer vi vandra.

Annapurna Base Camp hike dag 2 - Ghorepani - Poonhill - Tadapani

Datum: 23 november 2014
Distans: ca 7 km
Höjdstigning: -700 meter
Mål: Tadapani

21
Vid fyratiden på morgonen var det väckning. Den här dagen är speciell, vi ska upp på Poon Hill! Här kan man få en 360 graders panoramavy över hela Annapurnamassivet, platsen är legendarisk och höjdpunkten för de som gör kortare vandringar i bergen.

På med pannlampa och ut i verkligheten! Den här morgonen är den första som man verkligen känner av kylan, det är säkert en 6-7 minusgrader,

-Men kolla!

Stjärnhimmelen är helt fantastisk, här är det inte så mycket ljus från omgivningen på marken och man får nästan svindel när man tittar upp på det enorma becksvarta stjärnbeströdda himlavalvet.

Annapurna Base Camp hike dag 4 - Tadapani - Chhomrong

Datum: 24 november 2014
Distans: 3 km fågelvägen (8km)
Höjdstigning: -500 meter
Mål: Ghandruk

DSC 0447
Här har våra guider bestämt att vi lägger om vandringen och istället för att vandra ut mot Chhomrong som planerat vandrar vi österut till Ghandruk istället.

Morgonen är fantastisk och molnen breder ut sig som bomull framför oss.

Bergstopparna brinner bärnstensfärgade i den uppgående solens ljus.

Man blir morgonpigg av att vara ute och vandra i bergen, efter fyra dagar är klockan helt oväsentlig och solens rytm blir till ens egen.

Annapurna Base Camp hike dag 5 - Ghandruk - Chhomrong

Datum: 25 november 2014
Distans: 9 km fågelvägen (ca 18 km)
Höjdstigning: 300 meter
Mål: Chomrong

DSC 0587
Det är molnigt på morgonen och lite kyligt, kanske fem plusgrader. Vid sjutiden serveras det frukost och den följer det vanliga mönstret, det är ju kul att precis samma mat faktiskt serveras i hemmamiljö som på "restaurang". Det är mysigare att bo på det här sättet.

 

Annapurna Base Camp hike dag 6 - Chhomrong - Bamboo

Datum: 26 november 2014
Distans: 5 km fågelvägen (ca 12 km)
Höjdstigning: 200 meter
Mål: Chomrong

DSC 0661
Vid halv åtta tiden på morgonen är det dags för frukost, Här i Chomrong är det kyligt på morgonen och det är jacka på som gäller.

 

Vädret är klart och dagen kommer helt säkert bli varm, men ännu är det nog bara ett par plusgrader i den friska luften.

Annapurna Base Camp hike dag 7 - Bamboo  - Deurali

Datum: 27 november 2014
Distans: 6 km fågelvägen (ca 12 km)
Höjdstigning: 900 meter
Mål: Deurali

DSC 0712
Det är molnigt och kyligt på morgonen i Bamboo, när vi startar vid åttatiden på morgonen är alla ordentligt påbyltade med kläder. Alla är på toppenhumör trots att flera är extra oroliga för dagens vandring.

 

 

Annapurna Base Camp hike dag 8 - Deurali - ABC

Datum: 24 november 2014
Distans: 8 km fågelvägen (ca 13 km)
Höjdstigning: 1000 meter
Mål: Annapurna Base Camp

Våra Guider har lurat i oss att Vitlökssoppa är bra mot höghöjdssjuka och till middag så har hela sällskapet stoppat i sig stora mängder vitlök.

DSC 7429 2
Även Peter har ätit vitlökssoppa men säger att han gör det enbart för att kunna sova brevid Jane. På morgonen i Deurali är alla glada över att vitlöksprövningen till slut är över.