På Resa
Att resa - är att resa långt - och aldrig återvända

På våren när vi tackat ja till att vandra upp på Kilimanjaro infann sig frågan - Hur mycket behöver jag träna?

I Fredriks Strängs instruktioner så finns inga egentliga krav på fysiken för de som följer med. När man surfar runt lite på nätet så blir man egentligen inte så mycket klokare. En medelålders person som inte verkar vara alltför vältränad säger att det är enkelt medans marathonlöpande ungdomar får vända halvvägs upp på berget.

kili6- Så vad är då egentligen hemligheten?

Ärligt talat så vet jag inte, därför skapade jag min alldeles egen strategi för att komma i form.

Kilimanjaro träningsprogram

Jag började med att lura igång några av mina vänner med motivet att vi borde springa Midnattsloppet. De tyckte det var lite för enkelt så Stockholm Halvmarathon fick det bli.

Sagt och gjort, en av killarna som själv inte kunde springa då han håller på med rehab efter en knäskada ställde upp som frivillig tränare.

Vips så fick jag ett träningsschema varje vecka som skulle göra mig i betydligt mycket bättre kondition.

Sakteliga så ökades träningsmängden och efter semestern så joggade jag faktiskt tre gånger i veckan. Jag är fortfarande inte alls i lika god kondition som när jag var yngre men det är ett stort lyft mot hur jag var för bara några månader sedan.

Ett hjälpmedel som verkligen fungerar bra för mig är pulsklockan. Jag har en Polar RS300x, en inte alltför komplicerad leksak som berättar tiden, pulsen och distansen för mig under joggingturen. Den varnar mig i god tid innan jag dragit på mig en massa onödig mjölksyra.

kili5
I mitten av augusti joggade jag så Midnattsloppet på 1:04.

Träningen bestod av 3 joggingpass per vecka och distansen var i närheten av 30km per vecka.

I mitten på September så joggade jag Stockholm DN Halvmarathon på 2:20.

Tabellen här nedanför visar hur mycket tid jag lade på intensiv konditionsträning.

Träningsvecka Träningstid intensiv aktivitet
15 Maj 0:32
22 Maj 0:00
29 Maj 1:13
5 Juni 1:42

12 Juni

0:27
19 Juni 3:14
26 Juni 1:36
3 Juli 1:27
10 Juli 1:30
17 Juli 0:58
24 Juli 0:00
31 Juli 0:54
7 Augusti 2:21
14 Augusti 2:07
21 Augusti 2:06

28 Augusti

2:58
4 September 2:47
 11 September  2:13
18 September 3:39
26 September 0 Vila hela veckan =)
2 Oktober 1:16
9 Oktober 1:27
16 Oktober 0:43
23 Oktober 2:46
30 Oktober 0:56

Förutom att jogga så ägnade jag mig åt en hel del aktiviteter som inte syns här, jag cyklade och promenerade så fort tillfälle gavs.Under hösten började jag även gå uppför Hagalundstippen med 10 kg ryggsäck för att vänja mig vid att gå i uppförsbacke.

Räckte träningen för att bestiga Kilimanjaro?

Nix, min träning var inte tillräcklig.

Jag kom till Stella Point där jag vände. Jag tyckte att jag åstadkommit storverk när jag kom upp på Kibos kraterkant. De sista 1,5 km till Uhuru Peak var inte inom räckhåll för mig, jag kunde faktiskt inte bry mig mindre om de sista hundra höjdmetrarna.

Jag hade vid detta läge tagit ut mig lång bortanför vad jag någonsin gjort tidigare i mitt liv. Jag var fullt medveten om att jag även kulle gå hela vägen ned igen och ville inte hamna i en situation av hjälplöshet där jag inte kunde ta mig ned för egen maskin. 

Jag fick ändå ett fint diplom som bevis på att jag bestigit Kilimanjaro. Det visade sig att då jag passerat Gillimans Point har jag kvalificerat mig till den skara som lyckats med att knata upp på den där Afrikanska vulkanen.

Jag borde inte ha tränat mer, jag borde helt enkelt ha tränat hårdare.