På Resa
Att resa - är att resa långt - och aldrig återvända

 

kili6Plan dagsetapper

Detta är vår plan för klättringsdagarna på Kilimanjaro. Den är ihopsnickrad av den fantastiskt erfarne klättraren Fredrik Sträng och jag som inte har den minsta erfarenhet av klättring litar till fullo på de som vet bättre.

Förhoppningsvis får vi inga otrevliga överraskningar och då följer planen till punkt och pricka verkligheten.

30:e dec

Samling och gemensam frukost klockan 08.00. Välkomst föredrag av Fredrik Sträng om Kilimanjaro och hur vandringen kommer att gå till. Frågestund och genomgång av hög höjd samt höghöjdsmedicin. Lunch på Kilemakyaro Lodge sedan gemensam avfärd för att besöka vattenfallet Materuni och skolor i bygden. På kvällen håller Fredrik Sträng en fotokurs där ni rekommenderas närvara och även medföra era kameror.

31:a dec

Vi plockas upp tidigt på hotellet och efter 40 minuters körning anländer vi Machame Gate på 1800 meters höjd vid slutet av en skumpig väg genom bananplantage. Vandringen går sakta uppför genom tät regnskog, sikten vidgas först när man når Machamelägret på drygt 3000 m.ö.h.. Dagens vandring tar mellan 5-7 timmar (18km).

Nyårsfest på kvällen :-)

1:a jan

Nästa etapp leder brant upp till Shiraplatån samtidigt som man lämnar skogen bakom sig. Stigningen denna dag är ungefär 800 höjdmeter och bergets högsta del skymtar i blickfånget. Etappmålet efter 5-7 timmars vandring är Shiralägret 3840 m.ö.h.

2:a jan

Under dagen rör man sig på platån i riktning mot toppen, en avstickare till Lava tower (4600 m) är intressant om man orkar, luften börjar verkligen kännas tunn... Sedan bär det av ner i dalen Great Barranco. Bra acklimatiseringsdag men det känns tungt att "förlora" så många höjdmeter. Landskapet är mäkta imponerande med den 1500 meter höga klippväggen, Breach Wall/Barranco wall, Vi har nu nått Barrancolägret på 3950 meter.

3:e jan

Vandringen går vidare österut under Kibos isfält, passerar över en bergrygg och ner i Karangadalen och sedan brant upp till Barafulägret (4600m), som är baslägret innan toppattacken. Dagens tur är tuff och lång men det är bara att bita ihop. Sträckan kan delas upp på två dagar.

4:e jan

På med pannlampan och ut i nattmörkret, leden går uppför den oändliga rasbranten till Stella Point på kraterkanten. Nu är det endast 200 höjdmeter kvar tills man står på Uhuru peak 5895 m. och beundrar soluppgången, Sååå vackert!! Väl nere i baslägret igen och några timmars vila därefter bär det av nedåt längs Mwekarutten och Mwekalägret.

5:e jan

Sista vandringsdagen går genom tät skog med fantastisk grönska, här finns tillfälle att träffa på kameleonter, apor och andra spännande djur, håll utkik! Väl nere vid Mwekagate som är slutstation på äventyret och nationalparksgräns, delas ett certifikat ut om du har lyckats att bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro 5895 m.ö.h.

6:e jan

Vi går från Barafu camp på 4550 m höjd raka vägen och direkt ner via ledan Mbweka och återvänder till hotellet för att avnjuta en härlig middag!

7:e jan

Vi lättar vidare för några dagar på Zanzibar där vi ska doppa fötterna i havet och vila upp oss efter en sju helvetes strapats på Afrikas tak.