På Resa
Att resa - är att resa långt - och aldrig återvända

 

"Det finns mängder av prylar, vi formligen
överöses av information både sann och
vilseledande. Det finns även mängder
med skitprodukter som säljs med hjälp
av mördande reklam."

kili8Det kan vara enormt svårt att skilja en helt värdelös produkt från en kvalitetprodukt. Två olika tygmaterial som känns nästan exakt identiska kan ha helt olika egenskaper. Jag vill inte ha ett bommullstyg som absorberar enorma mängder fukt, blir tungt och inte värmer när jag sitter och huttrar i en snöstorm högt uppe på ett berg i Afrika.

En grov generalisering är att dyra kläder även är bra kläder, men de kanske inte är så bra just när man vandrar i berg. De kan lika gärna vara specialutformade för att passa en friklättrare eller en golfspelare, och fullständigt värdelösa för mig som ska klättra Kilimanjaro. En annan grov generalisering är att klädesmärket avgör om det är bra kläder. Men märken som Lundhags, Mountain Hardwear, Patagonia och Marmot är inte direkt billiga.

"Min rekommendation är att pröva sig fram,
men framför allt har jag pratat med andra
som redan gjort det jag ska ge mig på."

När mina äventyrligare kompisar tröttnat på mig så har jag letet efter information på nätet. Det finns mängder med bra information, här är ett litet urval .

Literatur:

The Kilimanjaro trekkking and travel guide, The Trekking Guide to Africa's Highest Mountain av Henry Steadman är en imponerande resurs som jag rekommenderar alla som överväger att klättra Kilimanjaro att bums skaffa sig.

Kilimanjaro; to the roof of Africa, av Audrey Salkeld and David Breashears är en bok som följer IMAX teamets inspelning av filmen mad samma namn.

Kilimanjaro Adventure av Hal Streckert är en omfattande guide till vilken utrustning som krävs för en Kilimanjaroexpedition. 

Forum:

Reseberättelser

 • Den här reseberättelsen är illustrerande för hur många känner när de klättrar på Kilimanjaro.

  "Det kanske låter konstigt, men förutom magkrångel och kräkningar, mår jag bra och jag känner mig pigg. "

 • Här är ytterligare en glad klättrare som varit och knatat på Kilimanjaro.

  "Jag minns att jag tänkte att det såg ut som i en Disney-film. Först nådde vi till en grotta pa 5000 m höjd, och det var där jag började känna av höjden. Jag vinglade till och spydde flera gånger, drack vatten och åter vatten och vi fortsatte vandra. Vi såg hur andra vände om, folk svimmade och andra mådde så illa att de bara inte kunde fortsätta."

 • Ytterligare en trevlig liten historia från Kilimanjaro att sätta tänderna i

  "Jag hade inte ätit på mycket länge och jag kunde inte ens behålla någon vätska längre. Vet ni att det smakar inte så gott att få upp dextozol blandat med resorbvatten genom näsan...

  Och odören från toaletthålet i golvet på Kibo hut skulle ta dö på vem som helst.

  Det är inte så charmigt att behöva spy genom hålet, känna stanken i näsborrarna och samtidigt se att så många har problem med att pricka hålet när de på huk ska göra nummer två.... samtidigt som benen skakar och kroppen kämpar med att hålla balansen."

 • Här är en kille som tyckte det var jobbigt att gå i uppförsbacke på Kilimanjaro

  "Gilmans punkt nåddes ca 06:30 och det firades med att jag helt plötsligt kaskadkräktes bredvid skylten men uppe var jag! En antiklimax som är svår att föreställa sig och som med tiden nog blir ett alltmer positivt minne när man glömt hur man kände vid just den stunden."

Filmer

 • Två galna Finska studenter som klättrar
  . De har spelat in allt på video.

 • IMAX filmen "
  ", som är en vacker introduktion till tanken på att klättra på vulkanen Kibo.

Butiker:

 • XXL
  Rena drömmen, välsorterad butik med både lite billigare alternativ och med top off the line produkter.
 • Addnature
  Om det inte finns på Addnature är det inte värt att köpa. Den här butiken är Sveriges utan tvekan mest välsorterade, för de flesta äventyrsaktiviteterna.
 • Playground
  Butik för den modemedvetne äventyraren. Här hittar ni det mesta av det bästa för klättrare och äventyrare men även lite skate- och surfmode.
 • Stadium
  Coop för friluftsintresserade människor. Stadium för lågprisalternativ och många gånger behöver inte hela utrustningen bestå av de dyraste alternativen och då kan man fynda på Stadium.
 • Outnet
  Outnet är en relativ väsorterad butik på nätet som ibland har riktigt bra priser
 • Craghoppers
  Brittisk webbshop som har mängder med fritids- och hikingkläder, när pundet står i 11 kronor går det att fynda. Craghoppers tillverkar för övrigt hela klädlinjen åt äventyraren Bear Grylls.
 • GetCamping
  Nätbutik med diverse utrustning, inte så mycket för den extreme äventyraren men en hel del för den som vill vistas i skog och mark
 • Adisgladis
  Nätets största utbud av ekologiska kläder och gadgets, allt ska vara rättvisemärkt, komposterbart, återvunnet och energisnålt.
 • Ullmax
  En webbshop som säljer billiga underställ, framför allt så är ullunderställen hälften så dyra som alternativen från mer välkända märken.