Bloggar
Orden från ett Silverhjärta
Familjen Silverhjärta
Möt familjen som är riktigt extraordinär

Pust, så är årets fördelsedagsyra avklarad!

Syrran, Jane och Stina fyller ju alla år inom loppet av en enda vecka och varje år är detta ett stadigt pyssel. Har vi rätt kakor? Ska det vara tårta? Kommer många eller blir det en familjetillställning? Hur många dagar firande blir det egentligen? Är festandet gemensamt eller blir det tre kalas? 

 

Är tillbaka på jobbet efter semestern och motivationen är inte riktigt på topp.

Men så är jag ju praktiskt taget ensam här, det kanske är fem personer som jobbar på hela föreningen nu i början på augusti! 

Jag får helt enkelt använda kraften till att fortsätta göra små förändringar som berikar mitt och mina familjemedlemmars liv, "babysteps" som Bill Murray skulle säga.

Vid det här laget så har vi gjort vår förändring och är nöjda med resultatet. Om det var bra eller dåligt kan vi komma tillbaka till om tio år men det känns ändå bra.

 

Under sommaren 2016 tog vi oss tid att åka en tur till Hongkong, ett resmål som jag själv länge velat besöka. Ända sedan jag läste James Clavells svit med böcker om staden (Shogun, Tai Pan...) så har den känts exotisk och spännande.

Nu var det så dags!

Den här sommaren har varit helt galet aktiv såhär långt. Både fjällvandring, skärgårdsliv och badsemester Skåne

 

Under nästa vecka så går Norge motsvarighet till elfackmässan av stapeln. Alla viktiga potentater samlas för att prata om den nationella agendan inom energiområdet.

Det är mycket som pågår med fjärravläsing och en central hubb.

Som vanligt så tog familjen ett julkort även i år, traditioner är till för att upprätthålla och som vanligt så blev det uppskattat bland våra vänner och bekanta. Förväntningarna ökar ju från år till år, och familjen är verkligen all- in när det gäller Silverhjärtas traditionella julfoto.

DSC_8303.jpg

Mycket är sig likt men vi bor ju inte längre i kåk men efter lite ommöblering så hade vi fixat till en alldeles egen fotostudio här på Råsundavägen. Temat i år var att vi skulle vara fredliga och flummiga, något som verkligen behövs i den verklighet som vi nu har runt omkring oss med krig och elände.

DSC_8315.jpg

Stina var inte helt nöjd med att vi skulle klä ut oss till barfotatyper när man kan välja ett tufft tema istället. Efter en hel del tjatande och telefonkonfererande med Jane så lämnade jag kidsen med uppgiften att handla alla props som behöves för min lunch var slut.

 

IMG_20151224_121838.jpg

 Freja och Jane däremot smälte in i sina roller utan några som helst problem! Att vara en hippie kom väldigt naturligt båda två, de gled runt här hemma, speglade sig och poserade som om detta var deras verkliga jag...När vi var klara med fotograferingen ville jag hänga undan alla kostymer på ett ställe så vi hittar igen dem till nästa maskerad. Freja opponerade sig kraftigt mot det, det var hennes kostym och hon tänkte minsann inte dela den med någon!

Ja, varför inte, en hippie fru kanske inte skulle vara så illa trotts allt!

IMG_20151223_234924.jpg

Egentligen har jag nog alltid varit intresserad av form och estetik. Redan som liten har både jag och min systeer haft ett gediget intresse för bildspråk, något som format båda våra liv, och som jag idag kan se går igen i mina egna barn.

Under tiden med Iprobe så arbetade vi fram en helt ny grafisk profil där varje tjänst placerades i en hexagon som sedan omgavs av likadana figurer. Resultatet var att vi fick en bikupa med tjänster som hängde samman. Formspråket användes i alla möjliga sammanhang och fungerade riktigt väl.

Det var speciellt en bild som jag då inte riktigt kunde förstå hur sann den var. Företagets tjänster bildade ett rymskepp som selgade förbi med hästhuvudnebulosan i bakgrunden.  Skitsnyggt, men inte något som mätavdelningen på det kommunala energibolaget kunde relatera det minsta till.

Jag tycker fortfarande att det är kul att producera grafik med hjälp av datorn, men tyvärr så är det sällan jag har ro till att sitta med detta.

Sedan dess så har jag lärt mig att programmera html och javascript, flash (action script), jag kan en hel del om php och har tvingas bli bra både på MSSQL och MySQL för det är ju på nätet det händer!

Det som började med att jag gjorde en enkel html-basera sida har successivt utvecklas till att bli någon form av semiprofesionell verksamhet där jag gjort ett tiotal komersiella hemsidor genom åren. det slutade rent av med att jag ansvarade för förvaltningen av hela Entity gorups alla hemsidor under en period. Lite märkligt att en Svensk leder Indier som är så grymma just på allt inom IT...

 Resultatet av mitt pysslande ser ni en yttring för här på Silverheart.se, det är jag som har gjort sidan.

Under perioden när elmarknaden avreglerades och jag blev förälder så bildades Etem (från första början Eurotrem). Fortum bildade den första pan-nordiska tjänsteleverantören inom energimättjänster. Vi skulle ta världen med storm och var inledningsvis helt övertygade om vår förträfflighet, något som skulle komma att förändras drastiskt under de åren som kom.

Min roll var att utveckla verksamheten från en förvaltande verksamhet till en avsevärt mer säljande och affärsmässig sådan. Något som inte är helt enkelt när ens tidigare arbetsgivare över en natt nu blivit ens kund.

Vi var innovativa och "uppfann" oss själva på nytt i rightsourcing, - Vi var en naturlig förlängning av kundens egen organisation inte en konkurrent. Allt emellanåt så möter jag fortfarande kommer ihåg våra tankar kring Korrekta och som säger att vi var långt före vår omgivning.

Nåja, våra tankar var nog bra men detsamma kan man inte säga om vår timing.

Även om jag redan i början av nittiotalet kommit i kontakt med behovet av att förvalta sin leverans och vikten av att möta kundens kvalitetskrav var egentligen produktledning något som jag lärde mig i samspel med mina enormt kunniga kollegor på Iprobe AB. Iprobe skulle erövra världen med sina innovativa lösningar inom energimätningsområdet. Problemet var att utvecklingsavdelningen hade en milt sagt diffus uppfattning om vad produkterna egentligen skulle användas till.

Det spelar ingen roll om du kan programmera fpga:er, är mästare på spreadspectrum-nyckling av din kommunikation eller är professor i kryptologi. Om du inte förstår vad användaren uppfattar som verkligt värde i produkten kan du inte skilja på det som är nödvändigt och det som uppfattas som prime värde.

Tiden med Iprobe var jobbig men samtidigt enormt utvecklande på många nivåer, vi var finansierade av två affärsänglar och vår burnrate var ca 1,5 miljoner per månad under en period.

Resultatet blev ett antal teknikpatent som vi faktiskt produktifierade och levererade till den Svenska marknaden under ett antal år innan vi blev uppköpta av Entity Group, världens femte största mätarkonglomerat med Indien som säte.

Alla förståsigpåare ser i spåkulan och gissar vildsint när det gäller ekonomin 2016. Bilden är den att Sverige kommer gå bättre än resten av Europa och att tillväxten kommer vara en sisådär 3,5%. detta är saxat ur di 28 december.

Sveriges ekonomi 2016

Arbetslösheten väntas stiga igen redan 2017. Först då väntas årets kraftigt stigande antal asylsökande göra avtryck i arbetsmarknadssiffrorna.

Riksbanken räknar med att låta reporäntan ligga kvar på superlåga minus 0,35 procent under hela det kommande året, och börja höja föra året våren 2017.

Men såväl KI som de fyra storbankernas ekonomer är tämligen överens om att en första räntehöjning kommer tidigare än så till hösten 2016. När staten väntas stimulera ekonomin genom kraftigt ökade utgifter för flyktingmottagning är det naturligt att Riksbanken trappar ned stimulanserna från räntepolitiken, resonerar KI.

Och räkna med att boräntorna börjar krypa uppåt under 2016 när bankerna tar höjd för att Riksbanken närmar sig sin första styrräntehöjning på fem år.

Nu börjar 2015 gå mot sitt slut och som vanligt så har vi i familjen gjort en aldeles speciell julhälsning till er alla.

christmas

Att visa sin nuna i officiella sammanhang är något av en skada i arbetet, det verkar helt omöjligt att undvika arbeten där jag inte i tid och otid måste presentera saker som man för tillfället anser är viktiga.

Oftast är det olika typer av utbildningar eller roadshows men på senaste tid har det även blivit mer och mer förfrågningar från media. Det jag inte foörstod från början är att det är ett dubbelsidigt åtagande. Samtidigt som journalister börjar höra av sig för att de vill har reda på ens åsikter i den aktuella frågan så börjar även förfrågningar om att man ska skriva för publikationer dyka upp i inkorgen.

Att få mätningen att fungera på ett effektivt vis har inte varit enkelt. Tvärt om så har Peter Silverhjärta ägnat flera år åt en så enkel sak som att få till ett kundgränssnitt på elmätarna i Sverige.

 

 

 I oktober så var det dags att brygga öl igen nere på Vörtens Vänner och den här gången så var det en APA som skulle tillverkas.

Tattooed Millionaire