Naturen
Så som vår herre skapade den

Överleva

Helags

Att vistas i naturen kräver en viss kunskap, kunskap som alla egentligen borde ha. Det är lika självklart som att kunna simma eller att kunna läsa.

Att kunna överleva i den naturliga miljö som vi lever i är nog oftast en kunskap som antingen kommer med modersmjölken eller så kommer den inte alls. Det är inte så enkelt att lära sig hur man ska bete sig i skog och mark när man är vuxen.

Ett felaktigt val leder i bästa fall endast till att man sover blöt en sommarnatt, i värsta fall... Ja då förfryser man en fot eller kanske inte ens överlever strapatsen. Här har vi samlat information som vi tycker är värdefull när det handlar om överlevnad.

 

Lars Monsen är en kul typ som jag inte kände till innan jag råkade se honom på SVT en kväll. Det var en kille som höll på och kånkade upp massor av utrustning på flället. Efter en stund förstod jag att han skulle leva ute i fjällvärlden ett helt år!

Där var ju jag helt förlorad såklart...

 

Jag fick en bok på fars dag som verkligen har väckt vilden i mig.

Nu verkar det så sakta som om hela familjen håller på att drabbas. Karin var förbi och lånade boken för att hon ville högläsa lite ur den för mamma och pappa. Nu har hon behållit boken för att läsa klart den. Hon kom faktiskt förbi och frågade Freja om det var OK att hon behöll boken ett par dagar och läste den före Freja.

Ni hör ju själv.

Shaun Ellis är en ganska misslyckad brittisk kille, trauman från barndomen, dåliga skolresultat, svårt att skaffa jobb och lite av en bråkstake som har svårt att finna sig tillrätta bland människor. Efter en halvhjärtad militär karriär åker han över till Amerika. Han ger sig av ut i naturen utan utrustning eller hjälpmedel. Han söker upp, blir accepterad av och lever med en vargflock.

Shaun gör saker handgripligen och bryter mot mängder av konventionell vetenskap. Många tror inte på det han berättar och vissa delar av boken är ganska magstarka.

Men bara det faktum att han överlever utan eld och tält på vintern säger en hel del om vilken tuffing Shaun Ellis är. Att han själv sedan berättar att han legat och kurrat ihop sig med vargar för att hålla sig varm i den bitande vinden under snöoväder.

Han äter den maten som vargarna äter och gör det som vargar gör i största allmänhet, tänk bara vilken kondition kille måste ha! När Shaun lämnar vargarna i Montana första gången är det för att hans kropp helt enkelt inte pallar att bara leva på rått kött.

Damn! Vilken kille!

Nu är Shaun tillbaka i den vanliga världen och arbetar på djurpark, är lite hundpsykolog, TV stjärna och lite av varje. Dessutom har han skaffat sig sällskap och det kan verkligen inte vara enkelt att leva med en kille som slickar vargar i ändan innan han kysser frugan.

 

 

Ensam I Vildmarken

 

alone in the wild
Nuförtiden är det poppis med gubbar som överlever några dagar i naturen.

Bear Grylls, Cody Lundin, Ed Wardle, Dave Canterbury och många, många fler visar alla hur vi ska göra när vi tar oss tillbaka till civilisationen på några dagar.

Tusen gånger tuffare är Dick Proenneke som tar sig från det moderna samhället till naturen. Han växte upp under en tid där föräldrar var aktade och man visade respekt för de äldre.

Det man ville få gjort var man tvungen att göra själv. Valutan man betalade med var svett och hårt arbete. resultatet skulle ofta komma flera framtida generationer till gagn.

Dick scoutade ett ställe i Alaska under slutet av sextiotalet och börjar bereda virke. Ett år senare återvänder han för att bygga sig en bostad och stannar kvar ensam i vildmarken. Inte en vecka eller en månad, han flyttar ut i naturen och stannar kvar där.

Han spelade in en hel del film som fortfarande finns kvar för oss att beskåda och inspireras av när man drömmer om ett liv lite närmare naturen. Han spelade in film så han kunde visa för sina vänner och släktingar hur det var att leva i Alaska, när han byggde sin egen bostad utforskade vildmarken och när han jagade.

 

Jag kanske lägger upp en helt ny del på sidan som bara handlar om personer som inspirerar mig i mitt liv, det är en hel del märkliga typer som verkligen inte följer strömmen utan vandrar på helt egna stigar som vi andra ofta har svårt att se och följa.

 

DSC 0403

Det sägs att man måste genomleva saker för att helt förstå vad det innebär och det är nog sant men...

Jag fick en fin överlevnadshandbok för en sådär trettio år sedan (den gick även att använda som sittunderlag), jag gav bort den i nått ögonblick av sinnesförvirring. Något som jag ifrågasatt många gånger sedan dess. Den var tillverkar i ordentligt vaxat papper så den skulle tåla väta och vaxet gjorde att den gick att elda med!

Ja ni hör ju själva!

Kroppen stänger av blodtillförseln till mindre viktiga kroppsdelar och satsar mer av resurserna på att skydda centrala organ i bålen (hjärta, lungor, lever och njure).

Huvudet skyddas på motsvarande sätt: Systemet fortsätter att pumpa varmt blod till knoppen för att hålla igång hjärnan och alla vitala sinnesorgan.

Men amatöräventyraren tar på sig vantar och strumpor när det egentligen är mössa och halsduk som behövs som verkningsfullt skydd mot den pågående värmeförlusten.