Diamox

Det snackas en hel del om höghöjdssjuka eller AMS som det egentligen heter.

Höghöjdssjuka drabbar tydligen väldigt olika, vissa människor drabbas mer än andra. Kommer man upp på stora höjder drabbas alla.

Det är den minskade syrehalten i luften som påverkar kroppen. Trots att det finns fullt tillräckligt med syre för att överleva så reagerar kroppen under påfrestningen. Andningsfrekvensen ökar och hjärtfrekvensen ökar för att kompensera för syrebortfallet.

När man är en längre period på hög höjd så anpassar sig kroppen till rådande förhållanden och symtom och obehagskänslor går över. Kroppen börjar bland annat producera mer röda blodkroppar och öka mängden fina blodkärl och kroppen blir helt enkelt mer effektiv på att transportera ut syre till musklerna. Detta har idrottsmän tagit fasta på och ägnar sig åt höghöjdsträning för att förbättra sin syreupptagningsförmåga.

Acklimatisering hög höjdAcklimatisering är det enda sättet man kan göra kroppen mer motståndskraftig mot höjd. Ett antal faktorer har visat sig vara positiva när man vill acklimatisera sig för hög höjd.

 • Gå sakta, ju mer tid kroppen får på sig att vänja sig vid den höga höjden desto bättre.
 • Man brukar även försöka "gå högt och sova lågt". Dagsetappen planeras så att man vandrar upp på en höjd för att sedan gå ned och sova på en lägre höjd. Denna "Jenka" hjälper kroppen att successivt anpassa sig till den lägre syrehalten.
 • Att äta mycket kolhydrater hjälper även det kroppen. Det är lättare för kroppen att bruta ned kolhydrater än fett och proteiner. Tänk på detta speciellt på kvällen, för syretillförseln minskar under nattens sömn. Det är säkert därför som potatis och popcorn är populärt på Kilimanjaromenyerna
 • Om det finns vilodagar inplanerade är dessa lämpliga för påfyllning av fett och proteindepåer. Många klättrare jag pratat med stoppar i sig energibars under det sista dygnet, detta istället för annan mat.
 • Drick ordentligt. Kroppens förmåga att ventilera bort slaggprodukter försämras på hög höjd. Om du har låg vätska ökar risken för höghöjdssjuka drastiskt. Det är sagt att vi ska dricka fyra liter per dag.

Höghöjdssjuka AMSOm kroppen utsätts för hög höjd inte får tid att acklimatisera sig så kommer symptom på höghöjdssjuka att visa sig i ett antal stadier där symptomen gradvis förvärras. Värst är det ofta på morgonen efter nattens sömn.

 • Man känner sig krasslig och slö.
 • Man sväller upp i händer, fötter och ansiktet. deta hänger ihop med att kroppen får svårare att rensa ut kroppens slaggprodukter (hjärtpatienter kan uppvisa liknande symptom).
 • Huvudvärk yrsel, svårigheter att äta och kräkningar.
 • Balansrubbningar och svårigheter att orientera sig,Cyanos (man blir blå på naglarna och runt munnen.
 • Blodpropp, vanligast i vaderna
 • Lungödem (HAPE), man hostar upp blod får kraftigt förhöjd  vilopuls och medvetandeförlust är andra vanliga symptom.
 • Hjärnödem (HACE), den drabbade blir förvirrad och får minnesluckor. Symtom som huvudvärk, illamående, kräkningar, krampanfall och tillfällig blindhet är vanliga

Som ni säkert förstår kan hälsotillståndet snabbt bli livshotande om man inte vidtar rätt åtgärder.

 
Diamox

Diamox är ett läkemedel som används för att förebygga höghöjdssjuka. Åsikterna går isär både om man alls ska utrusta sig med en massa kemikalier eller inte.

Vi har valt att få Diamox utskrivet och jag har testat att äta läkemedlet för att kontrollera om jag får några bieffekter. Det är bättre att man vet hur Diamox påverkar när akuten är i närheten än på Kilimanjaro många dagars vandring eller timmars biltur från civilisationen. Fler personer jag talat med säger att de inte vill ta i Diamox med tång för att bieffekterna är så pass allvarliga. Men jag har även snackat med klättrare som säger att de mådde riktigt illa på berget och önskat att de hade tagit Diamox med sig.

När jag åt en tablett Diamox så blev jag väldigt besviken, det började inte växa gräs på mitt huvud, i själva verket så märkte jag inga av Diamox alla bieffekter. Jag kände mig något torr i munnen och så kissade jag kanske en extra gång under dagen. Mitt möte med Diamox var helt odramatiskt.

Kilimanjaro med Fredrik Sträng

När vi kom ned till Afrika fick vi en ordentlig överraskning. Fredrik Sträng gjorde det fullständigt klart för alla att vi inte fick stoppa i oss några mediciner överhuvudtaget. Inte ens huvudvärkstabletter, ändå mindre Diamox.

Fredrik ville ha benkoll på hur det stod till med oss amatörer och det kan man ju förstå, speciellt då Diamox döljer en hel del symptom. Blir man dålig när man äter Diamox har man ett mycket snabbt försämringsförlopp och man riskerar livet.