trangia1

När vi drog ut och vintercampade för några år sedan så skaffade Peter Silverhjärta ett multifuelkök. Att smälta vatten och laga mat under en långhelg går helt enkelt inte med ett vanligt spritkök. Man gör av med tokmycket bränsle och det tar evigheter, lösningen är att antingen använda gas eller fotogen och Peter Silverhjärta  valde såklart fotogen.

Det är mer macho helt enkelt!

 

 

I början använde jag Trangias kök med fotogen, fördelen är att bränslet är enormt drygt. Men efter ett par turer så gav jag upp det helt. Det är nämligen två stora nackdelar med att använda fotogen. Den första är att det sotar som satan om man inte får brännaren att arbeta rent. Den andra är att man måste vara mycket noga med att förvärma köket ordentligt. Gör man inte det så fungerar det överhuvudtaget inte, och detta är något som blir krångligare och tar allt längre tid ju kallare det är när köket ska användas. Man vill ju inte vänta när man ska brassa mat!

Så fotogenen fick ge vika för bensin, kemiskt ren bensin finns att köpa på vilken bensinstation som helst. Det går att använda vanligt fordonsbränsle men jag tror det är farligheter blandade i fordonsbränslet för att motorer ska må bra. Något kanske är farligt att inandas så kemiskt ren bensin är det som gäller.

Trangias kök har hängt med ut i skogen i södra Sverige under många veckor. En tur till Jämtland i smällkalla vinter har det blivit och sommaren 2017 använde vi köket för all vår matlagning mellan Abisko och Kebnekaise. Det har visat sig vara ett riktigt scoutkök!

Alltid Redo!

Så i under påsklovet 2018 vandrade Peter Silverhjärta och Stina Silverhjärta en del av Sörmlandsleden. Våren har varit kall och det låg mycket snö kvar i skogarna. Första natten var det säker 7-8- minusgrader och när man vandrar och bor i tält så är ju spisen en av de viktigare delarna av utrustningen, något som verkligen ska fungera. Nu i efterhand kan jag ju tycka att jag borde startat köket hemma innan vi vandrade ut.... Köket fungerade hur som helst inte. Jag plockade sönder köket i minsta beståndsdel där i skogen och kontrollerade varje del efter bästa förstånd.

Köket var stendött.

Nu blev det ingen katastrof för det, jag och Stina hade några riktigt fina dagar i skogen och förhoppningsvis så blir det ett minne för livet. I slutet så regnade det nämligen katter och hundar. Regn när det är nollgradigt fungerar ju bra så länge man arbetar hårt och kan hålla ångan uppe. Stannar man och saknar möjlighet att torka sin utrustning är det värsta tortyren. Nu tog vi regnet på väg tillbaka till bilen så det blev en positiv erfarenhet för femtonåringen.

Nu kvarstår felsökning av brännaren, det är verkligen en gåta. Mitt förtroende är fortfarande orubbat för köket. Även om det visar sig att det är trasigt och det nu är dags att köpa ett nytt så har Trangias Multifuel kök visat sig vara ett bra kök och jag kan varmt rekommendera det.

Under hösten plockade jag återigen isäk köket för att se om jag kan hitta felet. Men jag kan verkligen inte begripa varför den inte till fungera. Jag kommer pensionera det här köket och köpa mig ett nytt, vad det blir för kök är inte bestämt.

Trangia Multi Fuel