Silverheart
  • Hem
  • Bloggar
      • Back
      • Peter Silverhjärta
      • Jane Silverhjärta
      • Freja Silverhjärta
      • Stina Silverhjärta
  • Bröllop
  • Resor
      • Back
      • Sverige
      • Utomlands
      • Inspiratörer
  • Julkort
  • Recept
Logga in

Woobie

woobie

Många fantastiska saker har uppfunnits genom historien. det kan handla om frystorkad mat, jetflygplan, mini-guns och modiltelefonen. Men inget verkar slå den enklaste och uppfinningen av de alla: fodret till militärens regnponcho. Många soldater lovordar fodret som den viktigaste prylen av alla - "woobie".

Googla runt lite och se hur infanterister beskriver sin relation till den här, till synes helt obetydliga accessoaren och förvånas.

Läs mer: Woobie

Optimus Nova+

Optimus Nova+

I slutet av november 2018 blev det så dags att byta ut mitt stormkök, valet föll på ett multifuelkök från tillverkaren Optimus. Köket som jag tänker köra på bensin, är av typen Nova. Vid första anblicken så känns den nya leksaken riktigt stabil och gedigen.

Läs mer: Optimus Nova+

Trangia multifuelkök

 

trangia1

När vi drog ut och vintercampade för några år sedan så skaffade Peter Silverhjärta ett multifuelkök. Att smälta vatten och laga mat under en långhelg går helt enkelt inte med ett vanligt spritkök. Man gör av med tokmycket bränsle och det tar evigheter, lösningen är att antingen använda gas eller fotogen och Peter Silverhjärta  valde såklart fotogen.

Det är mer macho helt enkelt!

 

Läs mer: Trangia multifuelkök

Buffen

Buff

Buffen är en grymt underskattad pryl, okänd för många men älskad av fler.

Den ser ut som en stor tubsocka som är öppen i båda ändarna. 

Läs mer: Buffen

Kniv VS Yxa

Kniv

 
När man ska göra upp eld så har man såklart med sig en yxa...

Eller är det så att en stadig kniv fixar jobbet bättre?

Läs mer: Kniv VS Yxa

Vattenrening

Katadyn vattenfilter 

 

Fixa vattenreningen, råd om du ska välja filter droppar eller tabletter

 

Läs mer: Vattenrening

Diamox, AMS och Kilimanjaro

 Diamox

Det snackas en hel del om höghöjdssjuka eller AMS som det egentligen heter.

Läs mer: Diamox, AMS och Kilimanjaro

Skydda ädla delar

 

Som vi tidigare konstaterat sker de huvudsakliga värmeförlusterna från huvud och hals. Hit pumpas stora mängder varmt blod för att hålla hjärnan i gång.

Så fryser man om händer och fötter är det en god ide att skydda just huvud och hals.

Läs mer: Skydda ädla delar

Bejaka fåfängan

Helly Hansen

Viktigt är självklart också att man trivs i sina kläder. Det finns en skola som hävdar att funktionalitet är vackert, men det kan vi inte helt obetingat skriva under på.
 
Vår tes är denna: Det O-funktionella är sällan snyggt i längden.

Läs mer: Bejaka fåfängan

Ditt skyddande skal

Haglöfs
 
Det yttersta lagret skall vara tillräckligt tätt för att bilda en barriär som gör att värme inte strömmar ut och samtidigt effektivt hindra kyla, vind och fukt utifrån att tränga in.

Läs mer: Ditt skyddande skal

Mellanlagren

Mellanlagren bör vara porösa så att varm luft kan cirkulera och transportera bort fukt från de inre lagren. Det är naturligtvis en fördel om materialen man använder här inte blir blöta.

Ju längre ut från huden ju större är risken för att vattenånga skall kondensera.

Dun är därför endast aktuellt vid extrem kyla vid kroppsaktivitet - men naturligtvis bra som förstärkningsplagg på raster och i vilolägen.

Läs mer: Mellanlagren

Understället

Namnet underställ är väldigt träffande på alla sätt. Underkläderna är inte bara det understa lagret. Underkläderna ska också uträtta smärre underverk.

Klädernas uppgift är ju dels att hålla huden torr genom att transportera bort eller ta hand om (buffertlagra) svett, dels att släppa igenom vattenånga. Dessutom ska underkläderna isolera från omgivningen.

Man bör ha i minnet att underställens förmåga att suga upp fukt (wicking) är av mindre betydelse annat än vid mycket kraftig svettning. Men den som sliter av sig mellanlagret under ett stopp en sval dag vet precis hur obehagliga syntetunderställ kan vara.

Läs mer: Understället

Silverhjärtas visdomsord

Den som vandrar länge utan att komma fram till målet här i livet är troligtvis vilse. Enklaste sättet att råda bot på detta tillstånd är att skaffa sig karta och kompass, då blir det ju möjligt att navigera igen.
- anfadern

© 2025 All rights reserved. Designed & Developed by Silverheart.