Gotska sandön 2009

Sommaren 2009 reste vi tillsammans med våra goda vänner familjen Bergman till Gotska Sandön. Ön beskrivs som ett ensligt paradis norr om Fårö. Det är en mycket speciell nationalpark som tar emot ett begränsat antal besökare per dygn. Vi reste med båt från Nynäshamn och ca 3,5 timmar senare var det dags för båten att köra upp på en av öns många stränder. Ön är ca 8 km lång och 5 km bred. Det finns ingen brygga eller hamn dit man anländer utan beroende på väder och vind så väljer kaptenen vart han kör upp på stranden och landstigning sker via en trappa.  Det är hårt reglerat vart man får bo och laga mat på ön eftersom en brand skulle bli förödande för naturen där. Vi valde att tälta med egen utrustning och likaså våra vänner så efter båten anlänt så vandrade hela öns längd till  Fyrbyn och lägerplatsen för att sätta upp tälten. 

Ön består av fina vandringsleder, långa sandstränder för härliga bad och betydligt mer tallskog, mossa, blåbär och lingon samt mer kuperad terräng än vad vi alla hade förväntat oss att denna sandö skulle erbjuda. 

Gotska sandön

Vi spenderar dagarna med att utforska denna härliga ö med långa promenader och mycket bus i vatten och sand. 

Fredrik blev överlycklig då vi lyckades hitta otroligt många kantareller och hela gänget plockade mängder med svamp som vi sedan rensade och tillagade. På ön finns ingen affär utan när man reser dit får man ta med allt det man beräknas äta under sin vistelse och förvara det i en jordkällare. Det är även viktigt att ta med lite extra mat för ibland blir det så hårda väderförhållanden så båten inte kan lägga till mot ön och då kan man inte lämna utan får vänta till vädret lugnat ner sig vilket ibland kan ta mer än ett eller ett par dygn. 

På ön finns också ett vackert kapell beläget på en äng och när vi var där så var det även en kul präst på plats. Han bjöd in till Gudstjänst men innan så berättar han att han älskar sjunga sånger från Skottland och Irland och det är inga psalmer direkt utan vissa mer lämpade på puben än i kyrkan. Han får alla besökare att träna och sjunga med i låtarna. Det blir en rolig och annorlunda stund i kyrkan, mer som en konsert och sing-along med nattvard som även våra småttingar testar på. 

 Våra barn Freja och Stina har tillsammans med Fredrik och Petras grabbar Ludvig och Johan ett riktigt skoj äventyr. Det klättras i träd, det vandras till sälkolonin där vi ser sälarna leka i vattnet, de hoppar, skuttar och badar på stränderna och det tvättas hår i saltstänkta vågor med sjö och hav tvål och schampo.

träd Gotska Sandön

En av vandringarna som vi gör tar oss fram till ett hus med små små skottgluggar och det finns historier om hur båtar sökt skydd eller gått på grund och blodiga historier om pirater och ond bråd död. 

Det fanns även tid för ett besök i den höga fyren som gav en strålande utsikt över hav och land. 

En dag drar ett enormt åskväder in över ön. Det mullrar i fjärran och himlen mörknar snabbt, vågorna börjar piska mot stranden, det blåser upp rejält. Vi tar oss snabbt tillbaka till tälten och in i skydd från regn och rusk. Förutom Peter som med kameran i högsta hugg bara måste rusa iväg mot havet för att fånga ovädret på bild och känna naturens kraft och makt när vi människor är ganska små och obetydliga. En blixtkavalkad senare så blåser han in i tältet och gör oss andra sällskap. Wow så galet utbrister han, vindpinad men glad. 

Ovädret gör att vi blir inblåsta på ön i ytterligare två dygn. Vågorna går högt och det finns ingen möjlighet för turbåten att hämta upp besökare på ön. Vilken tur att vi packat extra mat så att vi kan njuta av denna extra tid och fortsätta utforska Gotska Sandön.