Vi har pratat lite med Mathilda Silverhjärta nu när hon börjat gymnasiet under hösten 2018. Det är stora förändringar på gång.

 

Mathilda, nu bor du i Norrtälje, hur känns det?
Det känns jättebra, jag är glad att jag hamnade här. Annars skulle jag varit kvar med de som jag gick i skolan med förut. Det känns bra med förändring jag var ganska uttråkad med de som jag gick i skolan med, jag behöver lite förnyelse.

Nu har du börjat du plugga i Norrtälje, var du inte rädd första skoldagen?
Jo skiträdd, jag kunde se mina hjärtslag på min tröja! Vi fick ingen som helst hjälp från skolan när vi började utan det var helt rakt på sak, det kändes tufft. Resten av klassen kände varandra redan sedan tidigare.

Men det har gått bra?
Jo det har det, jag snackade med folk i min klass och de är trevliga, det blir som ringar på vattnet, och nu har jag även kontakter utanför min klass. Nu känner jag mig riktigt hemma i klassen, ändå har det ju bara gått två veckor. Det här är första gången jag byter till en skola där jag inte känner en enda person.

Vilka ämnen är kul?
Matematik är ett ämne som jag tycker är kul men de andra ämnena är lite sådär. Det är bra att vi har ämnen där man inte behöver sitta och lyssna så mycket. Det är kul när man har uppgifter i övningsböcker, man kan sitta och lyssna på musik samtidigt. Jag gillar de praktiska ämnena med, nu lär vi oss om svetsning, en del är rädda för svetsen, löjligt!

Vad ska du bli efter gymnasiet?
Jag vet inte riktigt, jag ska ju bli rörmokare, i tvåan väljer vi inriktning men jag har ingen aning vad jag ska välja.

Har du tänkt att du ska plugga vidare?
Jag läser det som jag ska i gymnasiet, sedan är det dags att jobba. Varför ska jag göra det onödigt svårt för mig? Jag pluggar ju för att få de färdigheter jag behöver, varför ska jag lägga energi på det jag inte behöver? Efter gymnasiet ska jag ut och jobba.

Vet du vilket typ av företag du vill jobba på?
Jag får testa på att jobba på flera ställen innan jag vet vart jag vill jobba. Jag drömmer ju om att komma långt och starta eget på sikt, men nu vet jag ju inte på vilket företag jag ska jobba på. Det är ju strängt i vår skola. Lärarna är noga med att eleverna kommer i tid och man får inte göra för många misstag. Då vet ju lärarna att man inte borde jobba inom det här området. Det gäller att skärpa sig, man måste ju visa vad man kan.

Är det kjol och spetskläder som gäller på jobbet?
Näe! (garv). Det är ju arbetskläder som gäller. Vi får kläder, verktyg och verktygslåda av skolan. Vi får verkligen allting, det är jättebra. Man ska veta att verktyg inte är billiga, rörbockningsverktyg är skitdyra.

Mitt mål är att jag ska bli bäst helt enkelt. Säger Mathilda och ler självsäkert.