När militärtjänsten fortfarande var en realitet för unga svenska män fanns det en bok som beskrev en hel del viktig kunskap man behöver ha - överlevnadshandboken.
Under våren 2018 gav myndigheten för säkerhet och beredskap åter ut broschyren När kriget kommer
Idag är det svårare än någonsin att välja rätt kläder och utrustning. Utbudet är enormt och det är inte ovanligt att dyra prylar egentligen är riktig skit.
Vad gör du när zombieapokalypsen inträffar och allt går fullständigt åt helvete? Tio dagar förväntas du som medborgare klara dig på egen hand om något inträffar.
När krisen kommer kan det vara bra att ha rätt saker i hushållet. Vissa vardagliga saker kan man ju ha lite extra av hemma utan att det skadar.
I värsta fall går det inte längre att stanna kvar där du nu lever. Risken är stor att alla andra tänker precis på samma vis och att det blir fullständigt kaos.
/Richard%20(Dick)%20Proenneke
Richard (Dick) Proenneke gjorde en långresa i Alaska där han tittade ut en bra plats att bo på. Nästa år kom han tillbaka, byggde sitt hus och stannade kvar i vildmarken i över trettio år. Den här mannen är en föregångare och ett föredöme för till alla moderna överlevnadsexperter.
/Shaun%20Ellis
Efter en halvhjärtad militär karriär åker Shaun Ellis över till Amerika. Han ger sig av ut i naturen utan utrustning eller hjälpmedel. Målet Shaun har är att söka upp och bli accepterad av en vargflock.
/Emma%20Orbach
Emma Orbach har bestämt sig för att hon inte har så stora behov av det moderna samhället. Det enkla livet kändes naturligare och hon började lära sig hur man bygger enkla lerhus med handkraft. Snart så flyttade hon ut i en liten lerhydda utan varken el eller rinnande vatten på den Walesiska landsbygden.
/Ed%20Stafford
Ed Stafford, en Brittisk f.d. militär som bestämde sig för att vandra hela Amazonasfloden, det tog hon ett par år innan han var klar. Efter det har han ägnat sig åt diverse överlevnadsövningar. Mest känd kanske han är för sina "naked and marooned" övningar, där han blev strandsatt på en ö utan varken, mat, utrusning eller kläder!
/Lars%20Monsen
Lars Monsen är en Norsk friluftssjäl som får varje extrem sportfiskare att gå i spinn. Lars flyttade ut ett år på nordkalotten, vandrade och bodde i tält. Allt förevigades i ett antal TV-filmer, Nordkalotten-365.
/Ed%20Wardle
Ed Wardle är en Brittisk TV-filmare som bestämde sig för att överleva i vildmarken och dokumentera hur det gick genom en videodagbok.
/Cody%20Lundin
Cody Lundin är en överlevnadsinstruktör från Arizona. Han ser ganska märklig ut när han knatar runt barfota med stora Pippi-flätor, men missta er inte för han verkar verkligen veta vad han håller på med.
/Bear%20Grylls
Bear Grylls är kanske den mest kända överlevaren (förutom John Rambo), sin ryktbarhet har han uppnått genom sin TV-serie på Discovery channel. Många häcklar Bear men faktum är att han har väckt intresset för naturen hos många.
/Dave%20Canterbury
Dave Cantebury är en nordamerikansk överlevnadsexpert. Han lär ut typisk militär överlevnadsteknik. Kolla när han bygger om en slangbella så man kan skjuta pilar