Källsortering

Nu har vi flyttat till Södermalm och förväntningarna på oss som medborgare är lite annorlunda än tidigare. När man bor i Sveriges PK känsligare område så är det bara att gilla läget och börja källsortera.

Hur många av er Källsorterar? Räck upp en hand!

Mwwwhhahhahhaha!

Det är inte så många som helhjärtad går in för källsortering och många, många fler lägger en enda tanke på källsortering, eller på soporna överhuvudtaget för den delen. 

Miljön i hemmet

Vi i familjen har gått in i ett stadium där det ser ut som fan under diskbänken. Dessutom är vi i familjen Silverhjärta alla oense om vad som är hushållssopor, kartong och vad som ska kastas i sopnedkastet och det som ska tillbaka till butiken eller miljöstationen för återvinning. Man skulle ju kunna tro att barnen har bättre koll på källsortering än oss seniorer, men icke!

Här tänker Peter Silverhjärta försöka bena ut hur man bör källsortera. När jag letar info så tänker jag samla på praktiska knep om hur man bäst källsorterar utan att behöva krångla till det alltför mycket. De politiska-, kosmiska-, och miljömässiga aspekterna tänker jag inte beröra, sanningen är att jag egentligen inte bryr mig så fasligt mycket.

NSB000573Attityd ska man ha men vilken attityd det är helt upp till individen
enligt Silverhjärta principen.

Sorteringen av sopor har visat sig vara komplicerat och slukar
en helt oproportionerligt stor del av vår tid.

Här ger Silverhjärta dig tips som underlättar dina avvägningar
vid sorteringen och hur du redan vid inköpstillfället kan göra
ditt liv lite drägligare.

Avvägningar i vardagen

Vi lever i ett konsumtionssamhälle där shopping är en hobby,
speciellt för våra damer och där många suktar över den senaste
versionen av diverse smink, kläder, skor och kortlivade tekniska
prylar.

Men framför allt så handlar det om förpackningsmaterial till alla våra livsmedel.

Men om vi funderar lite i förväg istället så är det ju fullt möjligt att slippa mängder av förpackningar och skräp.

  • Välj ölburkar istället för öl i glasflaska, det är helt enkelt lättare att bära med sig några burkar tillbaka till butiken än att ta hand om tomglasen
  • Välj tvättmedelspaket refill så slipper du bära hem kartong i onödan
  • Konserver är öken att ta hand om. Köp soppa i pappersförpackning istället
  • Mjöl, socker och gryn finns ofta i mjuka förpackningar utan kartong.
  • Kort sagt gör valen redan i butiken, mindre att bära hem, mindre att kasta

Nu känner jag mig genast som en riktig miljöhjälte! Det kanske inte är så svårt ändå!?!

Källsorteringens hjärta - skräpet

Man kan ju tycka att det skulle vara enkelt att sortera upp allt som ska källsorteras på ett bra sätt men  är det egentligen det?

PK ångesten kommer krypande, källsorteringen blir mer en mardröm än något som skäner tillfredsställelse. Det finns en sorteringsguide som inte hjälper det minsta. Här listas flera hundra olika vardagliga saker som alla ska anpassas för att passa i vårt sopsystem, ofta måste de delas upp för att passa in i vårt återvinningssystem.

Det här fungerar helt enkelt inte. Jag behöver enkla relger som jag kan hålla mig till! 

Fragment

  • Returpapper
  • Förpackningar
  • Elavfallsopbil
  • batterier
  • grovsopor

Det låter ju förträfflig, eller hur!
Men det kanske är fel!
Källsorteringen borde kanske gå till såhär istället?

  • Hushåll
  • Papper
  • Plast
  • Pant

Fragment till källsortering

Hur ska man göra när man källsorterar där hemma?

Ett första steg till källsortering är att läsa information och regler som finns i bostadsområdet och kommunen. Ta en promenad förbi grovsoprummet och närmaste återvinningsstation för att se vilka fraktioner som kan lämnas. Metall, glas, papper, kartonger är alla lätta fraktioner att förstå och sortera ut. Börja i liten skala; även små insatser är ett steg framåt för både miljön och för en nybliven källsorterare.

Du har ont om plats för källsorteringen i hemmet och under diskbänken, alla har trångt under diskbänken det är praktiskt taget en naturlag! Faktum är att du klarar dig ganska långt på tre kärl för sortering.

  • ett mellan för hushållssopor (använt hushållspapper, bröd, kaffesump, grönsaksrester, fruktskal, äggskal, köttben och matrester)
  • ett stort för det du ska källsortera. delas upp i retuburkar och resten. Sorteringen görs sedan i soprummet eller vid återvinningsstationen.
  • ett litet för det farliga avfallet som batterier lysrör, elektronik, medicin och kemikalier. 

Snygg källsortering hemma

För att kunna sortera avfallet snyggt utan att få stora mängder sopor som står i kassar här och var är det viktigt att man har ett system för sorteringen. Man måste banka in reglerna i samtliga familjemedlemmar annars når man ingen vart. Det räcker med en sopmarodör för att driva en hel famlj till vansinne.

Köp saker med god kvalitet, vid det här laget vet vi alla att lågprisprodukter ofta går sönder oacceptabelt snabbt. Köp lite mindre saker som istället har högre kvalitet.

Glöm inte att oavsett hur bra som man källsorterar i hemmet så måste man då och då åka gå till återvinningsstationen med det som sorterats, perfekt sysselsättning för hjälpsamma ungdomar!