Anfadern

Peter Silverhjärta är gift med sin fantastiska fru Jane Silverhjärta och har två löjligt söta döttrar, Freja och Stina. Familjen bor vid Slussen i Stockholm. 

Friluftsmänniskan Peter

Peter Silverhjärta med medaljPeter Silverhjärta är envis och ger sällan upp mål som han stakat ut åt mig själv. Vissa mål går snabbt att förverkliga, andra tar lite längre tid.

Under sommaren 2018 renoverades en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Arbetet gick som på räls trots att det var 35 grader varmt! Hela Sverige låg för ankar, utom familjen Silverhjärta.

Det kan göra ont att vara framgångsrik,
man betalar ofta med blod svett och tårar.
Målet är att inte ha hål på sig själv mer än
en gång per dag.

För några år sedan knatade Peter Silverhjärta upp på världens högsta fristående berg och Afrikas högsta topp, Kilimanjaro. Peter Silverhjärta ägnade det året åt att träna allsidigt så han skulle vara väl förberedd inför äventyret.

Man kan beskriva upplevelsen på många sätt,
som en campingsemester i Afrika, som bergs-
bestigning eller vandring i naturen lite drygt en
vecka. Men det var skitjobbigt att gneta sig upp
på kanten av den där vulkanen i Afrika.

Men långt från alla äventyr sker utanför Sveriges gränser, vi lever ju i ett fantastiskt land där det finns enormt mycket vackert att se. 

Freja Silverhjärta har ju blivit stor och en dag kom hon hem och sa
- Pappa vi gör inte några riktiga äventyr längre!

Frusen vante i fjällen

På det sättet kan vi ju inte ha det så under vintern 2012 åkte Peter och Freja Silverhjärta ut och campade i fjällen. De tog tåget upp till Enafors och vandrade via Handöl ut på Jämtlandstriangel.

Det var i månadsskiftet november december, en tid när fjällstationerna är stängda och igenbommade. Vädret den här perioden är nyckfullt och det är lite som att spela träning med Kung Bore.

Att det skulle vara lite bistert det hade de nog väntat sig men att mötas av 50 cm nysnö och -15C var lite mer än de önskade sig!  

Det blev en riktig överlevnadskurs för Freja Silverhjärta som visserligen är en van skogsmänniska men inte är van vid den här typen av extrem överlevnadsövning.

Den resan kommer fylla två syften i Freja Silverhjärtas framtid:

Hon kommer ha en orubblig känsla av att klara allt som naturen kan sända i hennes väg. Den här trippen var verkligen utvecklande för Freja. Nu har hon en historia som hon kan berätta för sina barn! En riktig äventyrshistoria där hon verkligen visat att hon är tuff.

I sanningens namn är familjen Silverhjärta för det mesta ute i naturen när vädret är bra och sommarsolen skiner. Allt ska ju inte bara vara en fråga om jämmer elände och tandagnisslan för att man ska ha en historia med sig hem.

Under höstlovet 2013 var Peter Silverhjärta ute i på Sörmlandsleden med Stina Silverhjärta. Hon hade verkligen sett fram mot att få göra ett tufft äventyr, precis lika häftigt som storasyster Freja gjort året innan.

Peter Silverhjärta på SörmlandsledenStina Silverhjärta blev lite besviken då de varken vandrade speciellt långt eller hade hårt väder (hösten 2013 har varit ovanligt mild). Stina Silverhjärta fick i alla fall sova i tält och äta frystorkad mat i november när de flesta sitter och hukar inomhus i väntan på jultomten.

En del av fritiden ägnar Peter Silverhjärta till att läsa böcker, lyssna på musik. Leksaker är ju fortfarande kul och datorer är inget man köper, Peter Silverhjärta anser att datorer är något som man bygger!

Han sätter fortfarande ihop sina egna datorer av noga utvalda komponenter för han tycker att man får så mycket bättre prestanda för pengarna på det viset! Att datorer sedan blir omoderna på 18 månader... Det är något han blundar för.

Hans dator är alltid riktigt grym!
Nu senast så installerades vatten-
kylning. Datorns coolhetsfaktor
ökar exponentiellt med vattenkylning,
SODIM DDR5, RGB belysning,
och PCI Express 4.0 SSD-drive!

Peter Silverhjärta har varit en flitig motionär men nu för tiden är det mest vardagsmotion som gäller. Träningen är varierad helt efter säsong, humör och förmåga. Han joggar, springer på gymmet och promenerar, förhoppningsvis ska det hjälpa till när det gäller att mota bort hans ölkagge!

Det har blivit några medaljer som hänger här hemma på väggen: Stockholm halvmaraton 2011 och 2012, Midnattsloppet 2012 och 2013, Tjurruset 2012 och Tough Viking race 2013, Stockholm Triathlon, olympisk distans, Hässelbyloppet några gånger och Icebug West Coast Rock Challenge.

Peter Silverhjärta Kilimanjaro2013 handlade inte om löpning utan om Cykling. Jag ställde upp för team Crescent och körde Vätternrundan! Det var ett gäng topptränade cyklister som siktade på sub9 och så var det farbror Peter som siktade på att ta sig runt den där sjön. När jag anmälde mig visste jag inte ens hur långt det var! 300 km är en respektingivande distans, speciellt för en kille som aldrig cyklat längre än 60km.

Jag tog mig an den uppgiften som de
flesta andra, med pannbenet. Det är
bara att ge sig den på att man ska
vara tillräckligt vältränad när dagen-D
kommer.

Sommaren 2017 vandrade familjen från Abisko till Nikkaluokta under en fantastisk sommarvecka. Sommaren kom sent och det låg mycket rutten snö kvar i Tjektja passet.

Under påsklovet 2018 vandrade Peter Silverhjärta och Stina Silverjhärta en del av Sörmlandsleden. Det var ordentligt med snö kvar på marken och vi hade ett par riktigt sköna dagar i skogen. 

Under sensommaren 2024 så drog Peter Silverhjärta och Jane Silverhjärta iväg för att ha ett litet äventyr. Kanada och Alaska...


På jobbet

En hel del tid går ju åt till att jobba och då håller Peter Silverhjärta till på Norra Bantorget i Stockholm hos Energiföretagen Sverige, energibranschens intresseförening. Peter Silverhjärta är chef över kansliet som håller ihop branschens arbete med Elnätsbranschens Riktlinjer, EBR. Han jobbar även en hel del med ekonomifrågor inom EBR, en avsevärd del av tiden ägnas åt EBR Kostnadskatalogen.  

Familjen Silverhjärta har gjort sig av med de alla husdjuren och numera är vi bara hundvakter åt dotterns två hundar, Thyra och Lillie. Akvariefiskarna, vattensköldpaddan och Undulaterna Rocky, Rasmus och Ozzy har alla flugit vidare på ett eller annat vis, vilket Peter Silverhjärta tycker är fantastiskt skönt. Den psykade undulaten Rasmus höll ut längst och blev faktiskt lite mysig under den sista tiden. Det senaste husdjuret var Jack, en kaja som Freja Silverhjärta släpade hem, sjuk, eländig och upptuggad. Den hade ett brutet ben och stora sårskador. Peter Silverhjärta trodde aldrig den skulle överleva, men det gjorde den, så ips vips hade familjen Silverhjärta en friflygande tam kaja i trädgården. Jack, han var inne och ute precis som han själv kände för, Peter Silverhjärta hoppades att han skulle flyga sin väg, men icke, han blev helt tam och tror att familjen Silverhjärta är hans flock. Efter en övervintring så flög han ändå till slut vidare.

Det här är en liten del av vad Peter Silverhjärta pysslat med under sina yrkesverksamma år.

Arbete   Företag   Årtal
Gruppschef, Teknik och Standarder   Energiföretagen Sverige AB   2024-
Gruppschef, Elnätsbranschens Riktlinjer (EBR)   Energiföretagen Sverige AB   2011- 2024
Produktchef   Cewe Instrument AB   2008 -2011
Produktchef   Iprobe AB   2005 -2008
Försäljningsansvarig   Ista Sverige AB   2004 - 2005
Affärsutvecklingsansvarig/
Enhetschef Projekt
  Viterra ES AB   2003 - 2004
Utvecklingsansvarig   Etrem AB   1998 - 2002