Kimchugryta

 

Kimchigryta utan fläsk 

 

Kimchigryta är en traditionell Koreansk vardagsmat, en svensk motsvarithet till rätten skulle kanske vara köttbullar med potatismos. Det är en lättlagad rätt som tar ca 40 minuter att tillaga.

Kimchi-gryta utan fläsk (kimchi jjigae/김치찌개)

Ingredienser till grytan:

  • 250g Kimchi (skuren till ätbara bitar)
  • 0,5 dl Kimchi vätska
  • 1 Hackad gul lök
  • 2 Vårlökar
  • 2 tsk Soya
  • 2-3 tsk Socker
  • 1 msk Gochujang (Koreansk chilli pasta)
  • 2 tsk Gochugaru  (Koreansk chilli flakes)
  • 1-2 tsk Vitlök
  • 1 tsk Sesamolja
  • 1 Vegetarisk- eller biff- buljong tärning utblandat i;
  • 7dl Risvatten
  • 250g Tofu, uppskurna i en cm tjocka skivor
  • 3 Ägg (valfritt)

 Instruktioner:
Lägg ingredienserna i en stekpanna- eller gryta- med lock:
Kimchi
Kimchivätska
Lök
En av vårlökarna upskuren på diagonalen 

Adera sedan dessa ingredienserna över grönsakerna:
Soya
Socker
Gochujang
Gochugaru
Vitlök
Sesamolja

Koka upp risvattnet och addera buljongtärningen och rör om till den har upplöst ordentligt. Häll sedan buljongen över ingredienserna, lägg på locket och låt det koka på medium/hög värme.

När tio minuter passerat rör om för att blanda ihop ingredienserna och lägg sedan på den skurna tofun i Grytan. Lägg på locket igen och låt koka i ca 10-15 min till.

Valfritt:
Knäck i tre ägg utmed stekpannans kant och pochera i ca 2-3 minuter.
Hacka en vårlök för att garnera grytan
Servera med ris samt eventuella sidorätter.

Smaklig måltid hälsar
/Stina Silverhjärta