Jag har funderat lite på vad vi ska ha med oss ut i skogen nu i sommar. Influerad av mina hemmagjorda Runekakor funderar jag nu på om jag ska testa att torka eget kött. Jag har hittat ett par olika recept på nätet som verkar seriösa och jag kanske ska ta och mixa dem.

Recept1

Ingredienser:

1 kg Ryggbiff (utan fett) eller liknande nötkött
1 tsk lökpulver
1 tsk malen svart peppar
2 tsk ingefärspulver
1 msk fin salt
1 st vitlöksklyfta
4 msk Worcestershire sås
2 tsk Tabasco sås
1 dl Soja sås

Gör så här
Lägg Ryggbiffen i ca 1 timme i frysen för att den ska bli lättare att skiva.
Skär köttet i 5 mm skivor. Skär därefter skivorna i 5 mm skivor (så att du får fyrkantiga stavar).
Mixa kryddblandningen i en bunke. Häll över kryddblandningen och det skurna köttet i en 3-liters påse och förslut den.
Lägg påsen i kylen för att marineras i ca 8-10 timmar. Vänd på påsen 1 gång i timmen för att blandningen riktigt ska blandas.
Trä köttet på bambu grillpinnar och häng grillpinnarna på ugnsgallret i ugnen med en plåt under för att samla upp överbliven vätska.
Sätt ugnen (över och undervärme med fläkt) på 60 grader med stängd ugnslucka och låt köttet torka i 1 timme.
Därefter öppna ugnsluckan ca 5 cm (60 grader, över och undervärme med fläkt) och låt köttet torka i ca 10 timmar eller tills det är alldeles torrt.
Det torkade köttet kan förvaras i en plastlåda i 1 till 2 månader.
Det blir ca 0,3 kg torkat kött.

Recept 2

Ingredienser
1 kg kött
1,5 dl kinesisk soya
1 dl worcestershiresås
2 tsk rökolja
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk vitlökspulver
0 krm grovmalen svartpeppar


Gör såhär
Beef Jerky görs på detta sätt. Nötkött, ryggbiff men går oxå med olika sorters oxkött. Frysa köttet en stund är som sagt ett bra sätt för att kunna skära det så tunt som möjligt. Skär i remsor ca 3-4 mm tjocka och ca 3 cm breda. Poängen med att de ska vara så här tunna är att dom ska bli riktigt torkade! Stavar på 5mm blir aldrig riktigt torkat.
Lägg köttet i en påse tillsammans med

Låt köttet ligga i marinaden i kylskåp 24h
Lägg ut remsorna på plåt eller galler. Sätt ugnen på 50 grader, placera plåten i den nedre delen av ugnen sätt tex en matsked mellan luckan så all fukt från köttet försvinner samt att köttet torkar långsamt. Låt stå i minst 12-15h