Knäckebröd

Öl är god, det är även knäckebröd så det är ju extra roligt att man kan använda drav vid tillverkningen av just knäckebröd.

 

 

Vid öltillverkningen använder man typiskt fyra ingredienser: vatten jäst, humle och malt. När man är färdig har man öl och drav.

Drav är sädens frökapslar som man krossat och blött upp, mjölet spjälkar man till förjäsbart socker men det som blir kvar användes
i gamla tider till föda åt djuren och öfr att dryga ut bröd.  

Ingredienser knäckebröd med drav:

  • 2,5 dl filmjölk
  • 25g bakjäst
  • 50g milda
  • 5 dl dinkelmjöl
  • 2 msk mörk sirap
  • 5 dl drav från öltillverkning
  • flingsalt
  • mjöl till utbakningen

 Vi använde inga andra kryddor men det fungerar säkert bra att använda lite, anis, fänkål eller kummin att krydda brödet med.

Såhär gör ni sedan knäckebröd:

  • värm filmjölken så den blir fingervarm
  • smula ner jäst, sirap och bakfett
  • blanda ner dinkelmjölet och arbeta degen jämn
  • blanda ner draven och forsätt arbeta degen så den blir jämn. Vid det här laget kommer
    ni säkert undra om det alls kommer bli knäckebröd, men tro mig det blir verkligen knäckebröd
  • arbeta degen ordentligt med en matberedare och låt den jäsa i en bunke under bakduk i cirka 45 minuter
  • värm upp ugnen till 200-225˚, vi använde varmluftsugn med det fungerar säkert lika bra oavsett vilket
  • dela degen i ca 15 runda degbullar lagom som knäckebrödskakor ska vara
  • kavla ut på mjölat bakbord. Det är lite pizzabagare över det hela, man vill att degen ska bli tunn, samtidigt får degen inte fastna på bakbordet
    Är det krängligt att hantera den tunna degen så kavla ut direkt på bakpapper, det viktiga är att knäckebrödet inte blir för tjockt för då går det inte att tugga
  • innan brödet åker in i ugnen så använd antingen en gaffel eller en kruskavel för att ge brödkakan sin struktur
  • pensla med lite vatten och strö flingsalt på kakorna
  • grädda två brödkakor åt gången i ca 10-12 minuter
  • låt sedan knäckebrödet sedan svalna på galler.