När militärtjänsten fortfarande var en realitet för unga svenska män fanns det en bok som beskrev en hel del viktig kunskap man behöver ha - överlevnadshandboken.
Under våren 2018 gav myndigheten för säkerhet och beredskap åter ut broschyren När kriget kommer
Idag är det svårare än någonsin att välja rätt kläder och utrustning. Utbudet är enormt och det är inte ovanligt att dyra prylar egentligen är riktig skit.
Vad gör du när zombieapokalypsen inträffar och allt går fullständigt åt helvete? Tio dagar förväntas du som medborgare klara dig på egen hand om något inträffar.
När krisen kommer kan det vara bra att ha rätt saker i hushållet. Vissa vardagliga saker kan man ju ha lite extra av hemma utan att det skadar.
I värsta fall går det inte längre att stanna kvar där du nu lever. Risken är stor att alla andra tänker precis på samma vis och att det blir fullständigt kaos.

 

Ensam I Vildmarken

 

alone in the wild
Nuförtiden är det poppis med gubbar som överlever några dagar i naturen.

Bear Grylls, Cody Lundin, Ed Wardle, Dave Canterbury och många, många fler visar alla hur vi ska göra när vi tar oss tillbaka till civilisationen på några dagar.

Tusen gånger tuffare är Dick Proenneke som tar sig från det moderna samhället till naturen. Han växte upp under en tid där föräldrar var aktade och man visade respekt för de äldre.

Det man ville få gjort var man tvungen att göra själv. Valutan man betalade med var svett och hårt arbete. resultatet skulle ofta komma flera framtida generationer till gagn.

Dick scoutade ett ställe i Alaska under slutet av sextiotalet och börjar bereda virke. Ett år senare återvänder han för att bygga sig en bostad och stannar kvar ensam i vildmarken. Inte en vecka eller en månad, han flyttar ut i naturen och stannar kvar där.

Han spelade in en hel del film som fortfarande finns kvar för oss att beskåda och inspireras av när man drömmer om ett liv lite närmare naturen. Han spelade in film så han kunde visa för sina vänner och släktingar hur det var att leva i Alaska, när han byggde sin egen bostad utforskade vildmarken och när han jagade.

 

Jag kanske lägger upp en helt ny del på sidan som bara handlar om personer som inspirerar mig i mitt liv, det är en hel del märkliga typer som verkligen inte följer strömmen utan vandrar på helt egna stigar som vi andra ofta har svårt att se och följa.