De tre grundläggande frågorna för oss människor:
- vart kommer jag ifrån?
- vart är jag?
- vart är jag på väg?

Vårt ursprung är verkligen ett ämne som kan sporra fantasin. På samma sätt kan det skapa märkliga spänningar mellan människor som av olika anledningar tror att de är unika för att de till hör en, eller en annan grupp med människor.

För några år sedan så gjorde Peter Silverhjärta ett DNA-test, ja orsakerna till det är både långa och krångliga att förklara men resultatet blev intressantare än jag kunnat gissa mig till. Jag har en moster som har studiecirklar i släktforskning och hon berättar gärna om familjens rötter på mammas sida. Vi har släktingar som emigrerat till USA, främst till Bostonområdet. Det finns tydligen någon namnkunnig konditor som gör stora tårtor där borta. Vad som är mer roligt är att en del av familjen valt att återvända till Sverige igen för att fortsätta sina liv som bönder på Östgötaslätten när de kom hem igen. Längre tillbaka i tiden så sägs det att vi är barnbarns barn till en viss Olof Rudbeck d.ä. Han var tydligen en namnkunnig gubbe, vad vet jag.

Pappa har ju en brokigare historia, han kom ju som fyraåring till Sverige från ett krigsdrabbat Finland och mycket av familjens historia på den sidan har varit dolt för mig fram till när pappa åkte över när hans biologiska far avled för ett antal  år sedan. Pappa som ständigt varit sliten mellan att vara en enkel redbar man och samtidigt vara en otroligt driven affärsman förklarades i ett nafs. Samtidigt blir det väldigt tydligt att man ärver otroligt mycket över generationer, detta helt oavsett vad som sägs.

Så DNA-test blev det och här har jag samlat lite av det man kan se om sin historia genom att titta inåt, in i den lilla lilla spiral som är allt livs förklaring. Ja vi är ju inte en en apa, vi är ju egentligen en fisk.

 DNA1

DNA2

DNA3

DNA4

DNA5

 https://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_N-M231

DNA6