Räkna ut alkoholhalten

Hydrometer mäter FG

Att tänka på är att din hydrometer är kalibrerad för en viss temperatur (oftast 20 grader celsius). Så om de mätningar du gjort har haft en annan temperatur måste du först korrigera resultatet.
Primar du ditt öl med socker så kan du räkna med en ökning av alkoholhalten på cirka 0.2 – 0.3%.

Det finns två olika formler att använda när man ska räkna ut alkoholhalten i sitt öl. Alternativ 1 används till öl under 6% och alternativ 2 till starkare öl.
Att de olika formlerna ger så pass olika värden beror på att att förändringen av gravityn inte är linjär med förändringen av alkoholhalten. Ingen av formlerna är helt exakt.

Alternativ 1: Standard (0-6%)ABV = (og – fg) * 131.25 Källa: okänd, mest använda formeln bland hembryggare.

OG-FG  ABV
0,025   3,3
0,026  3,4
0,027  3,5
0,028  3,7
0,029  3,8
0,03  3,9
0,031  4,1
0,032  4,2
0,033  4,3
0,034   4,5
0,035 4,6
0,036 4,7
0,037 4,9
0,038 5,0
0,039 5,1
0,04 5,3
0,041 5,4
0,042 5,5
0,043 5,6
0,044 5,8
0,045 5,9
0,046 6,0
0,047 6,2
0,048 6,3
0,049 6,4
0,05 6,6
0,051 6,7
0,052 6,8
0,053 7,0
0,054 7,1
0,055 7,2
0,056 7,4
0,057 7,5
0,058 7,6
0,059 7,7
0,06 7,9
0,061 8,0
0,062 8,1
0,063 8,3
0,064 8,4
0,065 8,5
0,066 8,7
0,067 8,8
0,068 8,9
0,069 9,1
0,07 9,2
0,071 9,3
0,072 9,5
0,073 9,6
0,074 9,7
0,075 9,8
0,076 10,0
0,077 10,1
0,078 10,2
Alternativ 2: Avancerad (6%+)ABV = (76.08 * (og-fg) / (1.775-og)) * (fg / 0.794) Källa: Zymurgy, sommaren 1995, vol. 18, no. 2