Som sagt, den är gjord för mig så jag förstår att den inte går att läsa.

Men det här är maltsnurran

recept1
Fyller i önskad OG och volym och i det här fallet är den nödvändiga extrakthalten 3780. Om man får ett utbyte på 92% så behöver man teoretiskt 4109.
Sen börjar man leka med maltsorterna i den vänstra kolumnen ovan och håller samtidigt koll på den röda rutan (4385) där den totala extrakthalten summeras. Enligt receptet ovan så förutsätts ett utbyte på 86% (0,862).


Den gula kolumnen är till för att hålla koll på andelarna. Som sagt så finns det vissa maltsorter som man t.ex. inte bör ha mer än 5% av och i ditt fall så ville du ha 30% vetemalt. (Eftersom recept vanligen är skalbara är kolumnen ett hjälpmedel när man vill ändra slutvolymer.)

Vattnet finns i vattenfliken.

recept2
Här har jag skrivit 66 grader som mäsktemperatur och jag har valt 2,4 liter mäskvatten/kg malt vilket ger 34,8liter (den gröna rutan)
Som sagt så har jag inte en susning vilken typ av öl det blir och därför inte vilka salter utan har dragit till med något. Anger gram i den blå kolumnen och ser resultatet i den gula raden. Detta ska sedan passa något sånär in med vald typ i tabellen under.
Har valt även 2,4 som faktor för lakvattnet vilket ger 83,52 liter. Mjös (mjölksyra) ges med en faktor 0,9 i lakvattnet. Eftersom jag är lite rädd för mjölksyran (kanske i onödan?) så drar jag hellre ner och i det här fallet hellre under 7 än närmare 8. Å andra sidan inbillar jag mig att med vetemalten så blir ölen i sig syrlig och därför ska du kanske ta de angivna 7,5 och hellre avrunda uppåt.

Avslutningsvis humlefliken

recept3
Volymen hämtas från maltfliken. Utbytet bestäms av vilken form humlen kommer i (kottar eller pellets – jag har använt pellets en gång och det var jobbigt att skrapa humlebazookan hela tiden, men fullt möjligt) och alfasyran beror på sorten. BU bestämmer du själv. Läste lite i Bryggarföreningens medlemstidning i går och tror att du ska dra ner humlen ordentligt typ 20 eller lägre, men vad vet jag?
Sen finns det en sista konstig fågel och det är ”Humlegrad”. Vid något tillfälle har jag för mig att Anders sa något om uppskattning av det totala humleintrycket. Vi gjorde en IPA med BU 40 och då hade vi graden ”8” som då illustrerade den totala mängden humle i slutvolymen. Jag har i den blå rutan aldrig gått lägre än 6, vilket vi väl hade i torsdags, eller minns jag fel? Å andra sidan den siffran du trycker in här ger den totala mängden humle i brygden, vilket blir 360 gram och innebär att det blir 300,438 gram över till arom- och smakgiva.

Det här är en mycket enkel modell och den hanterar bara användandet av en humlesort. Hittills har jag bara använt en humlesort för beskan och när det sen kommit till de andra givorna har jag bara höftat. Det spelar ju ingen roll egentligen – tror jag – då dess bidrag till beskan är minimalt utan handlar om smaker och aromer och dessa går vad jag vet inte att räkna fram.

Sen har jag då försökt att länka ihop en sammanfattning för enkel utskrift på sista sidan

recept4
Här minns jag inte riktigt formeln, men brygger man 60 liter behövs 300g SAF-jäst. (Om det inte finns ”färdig” så startar man en påse med ca 50g.) Brygger man lager är det dubbla mängden lagerjäst. Men då jäser man ju kallt och jag vet inte om det är samma mängd när man jäser varmt.