Kimchigryta utan fläsk
Kimchigryta är en traditionell Koreansk vardagsmat, en svensk motsvarithet till rätten skulle kanske vara köttbullar med potatismos. Det är en lättlagad rätt som tar ca 40 minuter att tillaga.
Restauranger växer ju upp som svampar i Stockholm city och försvinner lika snabbt som en avlöning, det kan vara förvirrande om man inte äter ute regelbundet eller är i Stockholm på besök.
Kvaliteten på maten är minst sagt varierande bland lunchrestaurangerna, för att inte tala om servicen. Låt Peter Silverhjärta guida dig i Stockholms lunchdjungel han har erfarenhet av både de ställen dit man tar med sig större sällskap och små mysiga "hål i väggen" restauranger dit bara de lokala hittar till. Vi garanterar att du inte kommer inte bli besviken.
Pulled Pork var ju ordentligt på modet för några år sedan. Då var ja inte speciellt imponerad av den kladdiga köttsörjan som då serverades som en delikatess. Sedan dess så har jag reviderat min uppfattning.
Ingredienser
- Fläskkarré 1,5 kg
- 3 tsk salt
- 3 kryddmått nymalen svartpeppar
- 2 stadiga gula lökar
- 1 hel vitlök
- 1 flaska barbequesås hickory (à 250 ml)
Tillagning
- Sätt ugnen på 125oC
- Skölj köttbiten och torka av den
- Klappa köttet med salt och peppar.
- Lägg karrén i en gryta med lock.
- Skala och skär löken i lagom stora klyftor.
- Skala vitlöken och krossa klyftorna.
- Lägg lök och vitlök runt om köttet i grytan.
- Spill på barbecuesåsen överkött och lök.
- Sätt på locket, låt köttet stå i nedre delen av ugnen tills det är riktigt mört (det tar över 4 timmar)
Till serveringen vill ni säkert ha ordentliga baguetter, majs gräddfil fint strimlad rödlök (sultad kanske?) och tomatsalsa
Öl är god, det är även knäckebröd så det är ju extra roligt att man kan använda drav vid tillverkningen av just knäckebröd.
I lördags så var det dags att brygga öl igen nere på Vörtens Vänner. Nu när jag själv styr och ställer lite friare så var det dags att ge sig på ett recept från den receptsamling som Brewdog så frikostigt publicerat.
Vad kan vara bättre än att grilla hamburgare? Jo äkta ölburkshamburgare!
Vad är bättre än en grillad entrecote med pommes, grönsaker och bearnaisesås? Jo förstås det skulle vara hemlagad bearnaisesås!
Lagom till Jul ska man göra godis och det godaste av alla godis heter Rocky Road
Ibland får man fantastiska tips av människor i sin omgivning och förra året fick jag ett recept på Rocky Road som vi testade hemma.
Jag har funderat lite på vad vi ska ha med oss ut i skogen nu i sommar. Influerad av mina hemmagjorda Runekakor funderar jag nu på om jag ska testa att torka eget kött. Jag har hittat ett par olika recept på nätet som verkar seriösa och jag kanske ska ta och mixa dem.
Recept1
Ingredienser:
1 kg Ryggbiff (utan fett) eller liknande nötkött
1 tsk lökpulver
1 tsk malen svart peppar
2 tsk ingefärspulver
1 msk fin salt
1 st vitlöksklyfta
4 msk Worcestershire sås
2 tsk Tabasco sås
1 dl Soja sås
Gör så här
Lägg Ryggbiffen i ca 1 timme i frysen för att den ska bli lättare att skiva.
Skär köttet i 5 mm skivor. Skär därefter skivorna i 5 mm skivor (så att du får fyrkantiga stavar).
Mixa kryddblandningen i en bunke. Häll över kryddblandningen och det skurna köttet i en 3-liters påse och förslut den.
Lägg påsen i kylen för att marineras i ca 8-10 timmar. Vänd på påsen 1 gång i timmen för att blandningen riktigt ska blandas.
Trä köttet på bambu grillpinnar och häng grillpinnarna på ugnsgallret i ugnen med en plåt under för att samla upp överbliven vätska.
Sätt ugnen (över och undervärme med fläkt) på 60 grader med stängd ugnslucka och låt köttet torka i 1 timme.
Därefter öppna ugnsluckan ca 5 cm (60 grader, över och undervärme med fläkt) och låt köttet torka i ca 10 timmar eller tills det är alldeles torrt.
Det torkade köttet kan förvaras i en plastlåda i 1 till 2 månader.
Det blir ca 0,3 kg torkat kött.
Recept 2
Ingredienser
1 kg kött
1,5 dl kinesisk soya
1 dl worcestershiresås
2 tsk rökolja
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk vitlökspulver
0 krm grovmalen svartpeppar
Gör såhär
Beef Jerky görs på detta sätt. Nötkött, ryggbiff men går oxå med olika sorters oxkött. Frysa köttet en stund är som sagt ett bra sätt för att kunna skära det så tunt som möjligt. Skär i remsor ca 3-4 mm tjocka och ca 3 cm breda. Poängen med att de ska vara så här tunna är att dom ska bli riktigt torkade! Stavar på 5mm blir aldrig riktigt torkat. Lägg köttet i en påse tillsammans med
Låt köttet ligga i marinaden i kylskåp 24h
Lägg ut remsorna på plåt eller galler. Sätt ugnen på 50 grader, placera plåten i den nedre delen av ugnen sätt tex en matsked mellan luckan så all fukt från köttet försvinner samt att köttet torkar långsamt. Låt stå i minst 12-15h
Underkategorier
Öl Antal artiklar: 37
Att dricka öl är ju både kul och gott.